kapliczka, Niemysłowice

photo

Wybudowana w 1820 r. kapliczka przydrożna Niemysłowicach jest obiektem wzbogacającym lokalny krajobraz.

Historia

Kapliczkę wybudowano w 1820 r., obok dawnego domu zakonnego. Opiekowały się nią przez wiele lat siostry zakonne. Wewnątrz znajdują się figury przekazane przez księdza Poradę, przedstawiające św. Antoniego i św. Józefa. Prawdopodobnie niedawno kapliczka przeszła remont, podczas którego powiększono dach i wymieniono jego poszycie. Pomimo remontu, między innymi z powodu niedostatecznej wentylacji, na ścianach pojawiła się wilgoć, powodująca osłabianie wewnętrznej struktury tynku i odspojenie warstwy malarskiej.

Opis

Kapliczka usytuowana jest w centralnej części miejscowości, przy posesji nr 98, po północno zachodniej stronie drogi wiodącej do Moszczanki. Kapliczka przydrożna, wolnostojąca, jednoprzestrzenna. Zbudowana na planie kwadratu o boku 2,8 metra. Murowana, otynkowana, dwuspadowy dach kryty jest dachówką ceramiczną. W bocznych elewacjach znajdują się niewielkie, prostokątne okienka. Wejście zamknięte jest półkoliście. Drzwi wtórne o formie współczesnej, szklone nadświetle dzielone szprosami w promienistym układzie. Elewacje są gładko tynkowane, bez dekoracyjnych detali architektonicznych. Wewnątrz na niewielkiej półce umieszczono figurki św. Franciszka z Asyżu, Najświętszej Maryi Panny oraz Jezusa. Wnętrze nakryte sklepieniem kolebkowym.

Oprac. Magdalena Urbaniak, OT NID w Opolu, 23.08.2017 r.