dzwonnica-brama - Zabytek.pl

dzwonnica-brama

dzwonnica 1823 r. Niemirów

Niemirów

woj. podlaskie, pow. siemiatycki, gm. Mielnik

Klasycystyczna brama-dzwonnica stanowi cenny przykład tego typu budownictwa pochodzący z pocz.

XIX w. Stylem swoim nawiązuje do architektury kościoła wraz z którym stanowi cenny i malowniczy zespół budowli sakralnych. Po przeprowadzonym generalnym remoncie w latach 1997-2001 Generalny Konserwator Zabytków przyznał sakralnemu zespołowi sakralnemu w Nimirowie (kościół, brama - dzwonnica, ogrodzenie) nagrodę : „Zabytek Zadbany” za rok 2003.

Historia

Brama-dzwonnica została zbudowana w 1823 r. staraniem ówczesnego proboszcza ks. Marcina Niemyjskiego, który administrował parafią w Niemirowie od 1800 r. Generalnego remontu dokonano w 1999 r., położono wówczas nowe tynki, wykonano prace malarskie i położono nową dachówkę.

Opis

Brama-dzwonnica wkomponowana jest w ogrodzenie cmentarza przykościelnego kościoła par. pw. św. Stanisława Biskupa i Męczennika w Niemirowie. Usytuowana na osi fasady kościoła, w północnej pierzei rynku. Zbudowana na planie wydłużonego prostokąta. Korpus główny składa się z dwóch części: dolnej w kształcie stojącego prostokąta i górnej o kształcie leżącego prostokąta wbudowanej w trójkątny szczyt, zakończonej frontonem. Do korpusu głównego z obu stron przylegają niższe części połączone z ogrodzeniem. Korpus główny kryty dachem dwuspadowym, części boczne daszkami jednospadowymi. Murowana z cegły i tynkowana. Z półkoliście zamkniętym przelotem bramnym pośrodku i dwoma podobnie zamkniętymi przeźroczami dzwonnymi w drugiej kondygnacji i mniejszym w zwieńczonym trójkątnym przyczółkiem szczycie. Ściany ujęte pilastrami, po bokach niskie filarki i spławy. Nad wejściem kamień z inskrypcją fundacyjną. Na dzwonnicy zawieszone XVIII wieczne dzwony.

Oprac. Grzegorz Ryżewski, OT NID w Białymstoku, 03.11.2014 r.

Rodzaj: dzwonnica