Nidzgora

woj. mazowieckie, pow. żuromiński, gm. Kuczbork-Osada

Grodzisko w Nidzgorze jest przykładem bardzo dobrze zachowanego wczesnośredniowiecznego nizinnego grodziska pierścieniowatego.

Stanowi ono wyraźną dominantę w stosunkowo mało przekształconym krajobrazie.

Usytuowanie i opis

Grodzisko o lokalnej nazwie „Okop” znajduje się w odległości ok. 1,5 km na południowy zachód od centrum wsi. Położone jest na południowo-zachodnim krańcu niewielkiego wzniesienia wchodzącego klinem w podmokłą i torfiastą dolinę rzeczki Miłotki.

Grodzisko pierścieniowate w Nidzgorze ma wymiary ok. 50 x 42 m. Otoczone jest pojedynczym wałem o wysokości do 3 m. Znajduje się na terenie zajętym pod łąki i pola uprawne, od południa i zachodu zachowały się tereny podmokłe.

Badacze datują grodzisko na okres wczesnego średniowiecza, a dokładniej VI - VIII w.

Stan i wyniki badań

Pierwsze badania weryfikacyjne grodziska przeprowadził w roku 1926 Roman Jakimowicz. Dwadzieścia jeden lat później grodzisko zinwentaryzowano. Łucja Okulicz przeprowadziła badania sondażowe w roku 1966, zaś stacjonarnymi badania wykopaliskowymi w latach 1971 - 1972 kierował Jerzy Gąssowski.

Wykopy przecięły wał grodziska, przebadano także część majdanu. Ustalono, że wał miał formę wysokiego nasypu ziemnego zwieńczonego na szczycie konstrukcją uzupełniającą w postaci izbic - drewnianych skrzyń z grubych dranic. Na majdanie odsłonięto kamienne palenisko oraz pozostałości domostw. Poniżej jednego z nich odnaleziono szkielet kobiety ciężarnej, zmarłej zapewne tuż przed porodem. Z obiektów mieszkalnych pozyskano fragmenty naczyń glinianych, dużą ilością kości zwierzęcych oraz kawałków polepy.

Grodzisko leży na gruntach prywatnych, ok. 250 m na wschód od drogi wychodzącej z Nidzgory na południe, przy lesie.

Oprac. Agnieszka Oniszczuk, OT NID w Warszawie, 02.09.2014 r.

Bibligrafia

• Gąssowski J., Nidzgóra, pow. Żuromin, „Informator Archeologiczny”, Badania rok 1972, 1973, s. 206-207.
  • Okulicz Ł., Nidzgóra, gmina Kuczbork-Osada (d. pow. Żuromn), woj. ciechanowskie, [w:] Grodziska Mazowsza i Podlasie (w granicach dawnego województwa warszawskiego), praca zbiorowa, Wrocław - Warszawa - Kraków - Gdańsk 1974, s. 86-87.