grodzisko poł. XI - poł. XIV w. Murzynowo Leśne

Murzynowo Leśne

woj. wielkopolskie, pow. średzki, gm. Krzykosy

Grodzisko w Murzynowie Leśnym było jednym z elementów nowotworzonej sieci niewielkich grodów lokalnych pełniących ważne funkcje gospodarcze w okresie stabilizacji stosunków politycznych i organizacyjnych w centralnej części państwa polskiego po kryzysie państwa wczesnopiastowskiego.

Usytuowanie i opis

Grodzisko leży w lesie, w dolinie rzeki Miłosławki (Szywry), na jej prawym (północnym) brzegu, około 50 m od niej. Jest to teren z natury obronny, zabagniony. Usytuowane jest ok. 500 m na południowy-zachód od Leśnictwa Brzozowiec.

Niewielkie grodzisko typu stożkowatego o średnicy około 40 m z zaklęśnięciem pośrodku, o średnicy około 15 m. Ma plan kolisty, nieco owalny w kierunku wschód-zachód. Wały mają dziś wysokość ponad 6m i szerokość około 10 m. Stożek otoczony jest fosą o szerokości 6 m, dziś stosunkowo płytką o głębokości około 1 m. Fosę poprzedzał niewysoki wał stanowiący dodatkowy element obronny. Dzisiaj wał ten, na zachowanych odcinkach, szczególnie na zachód i wschód od grodziska, posiada około 5 m szerokości. Całość założenia zajmuje obszar około 0,3 ha. Grodzisko bardzo dobrze zachowane. Aktualnie porośnięte jest gęstym drzewostanem. Okresy bezlistne są więc szczególnie dogodne do odwiedzania tego obiektu.

Historia

Teren, gdzie później wzniesiono gród był już wcześniej penetrowany. Wskazują na to nieliczne znaleziska prawdopodobnie z okresu plemiennego (VII-VIII w.). Gród pobudowano przypuszczalnie w 2 poł. XI w., bądź później. Funkcjonować mógł przez kilka następnych stuleci. Trudno określić, czy było to miejsce stałego zamieszkania, ale obok funkcji mieszkalnej i zarządczej, z racji swego położenia pełniło także rolę obserwacyjną oraz mogło być miejscem czasowego schronienia dla okolicznej ludności w okresie zagrożenia.

Stan i wyniki badań

Grodzisko wcześniej znane jako Koszuty (?) i Brzozowiec. Nazwa miejscowa Zbójecka Góra. W roku 1983 wykonano niewielki sondaż dla określenia chronologii obiektu, którą przyjęto na fazy E-F wczesnego średniowiecza. Datowanie obiektu w różnych źródłach jest nieco odmienne, szczególnie w kwestii kresu użytkowania grodu. Przyjmuje się jednak zgodnie, że początek jego funkcjonowania wiązać należy z początkiem fazy E lub przełomem faz D/E wczesnego średniowiecza w Wielkopolsce, czyli około 2 poł. XI w.

Obiekt dostępny. Zlokalizowany w lesie, z dala od uczęszczanych szlaków. Brak tablic informacyjnych utrudnia dotarcie.

oprac. Elżbieta Wyrwińska, Pracownia Terenowa w Trzebinach OT w Poznaniu, 16-10-2015 r.