kościół filialny pw. św. Mikołaja - Zabytek.pl

kościół filialny pw. św. Mikołaja

kościół XVII w. Moszczenica Niżna

Moszczenica Niżna

woj. małopolskie, pow. nowosądecki, gm. Stary Sącz - obszar wiejski

Bezwieżowy kościół, z wolnostojącą, niewielkich relatywnie rozmiarów dzwonnicą, kryje we wnętrzu wysokiej klasy zabytki sztuki gotyckiej.

Stoi na starym cmentarzu, a okoliczności tej lokalizacji tłumaczą miejscowe legendy (podobno planowano budować go w innym miejscu, w zakolu Dunajca).

Historia

Parafia należała do grupy najdawniejszych struktur kościelnych, wzmiankowanych w wykazie z 1325. Kościół pochodzi najprawdopodobniej z końca XVI w., z czasów po wcieleniu parafii moszczanickiej (wówczas) do starosądeckiej (w 1573). Wizytacje np. 1565 czy 1959 r. wymieniają parafię de iuris, ale nie wspominają o świątyni. Może wizytacja odbyła się w czasach budowy, bo Jan Długosz wspomniał moszczenicką świątynię, choć nie podał jej wezwania. Pod względem praw własnościowych i patronackich przeszła w ręce konwentu klarysek. W 1782 dobra klasztorne znalazły się w zarządzie austriackiego Funduszu Religijnego. Od 1980 r. miejscowość ponownie jest siedzibą parafii.

Opis

Kościół orientowany, drewniany, konstrukcji zrębowej, szalowany pionowo. Jednonawowy, z węższym, zamkniętym trójbocznie prezbiterium, do którego od północy przylega zakrystia. Od wschodu prezbiterium otaczają wsparte na słupach soboty. Od frontu przedsionek konstrukcji szkieletowej. Stromy, dwuspadowy i jednokalenicowy dach z okapem; kryty blachą. Na kalenicy wieloboczna wieżyczka na sygnaturkę, zwieńczona kopułką. We wnętrzu pozorne sklepienie kolebkowe. Wewnątrz gotycki obraz św. Zofii z córkami z 1480 oraz późnogotycki krucyfiks (z belki tęczowej) z XVI w. Późnorenesansowy ołtarz główny z XVII stulecia z barokowym obrazem św. Mikołaja. Przed kościołem wolnostojący drewniana dzwonnica, z przełomu XVIII i XIX w., nakryta daszkiem namiotowym.

Obiekt dostępny. Msze św. w poniedziałek, wtorek, środa: 7:00; czwartek, piątek, sobota: 18:00; niedziele i święta: 7:00, 9:00, 11:00.

Oprac. Roman Marcinek, OT NID w Krakowie, 20.03.2015 r.

Styl architektoniczny: ludowy