kapliczka, Moszczanka

photo

Wybudowana 1827 roku kapliczka przydrożna w Moszczance jest obiektem wzbogacającym lokalny krajobraz. Wzniesiona przy drodze, dzieło sztuki ludowej harmonizuje z otaczającą przyrodą.

Historia

Według dokumentacji, kapliczka została wybudowana w 1827 r., nieznany jest natomiast jej fundator. Przed remontem ściana frontowa zdobiona była pilastrami zakończonymi od góry detalem w postaci trójkątnych elementów dekoracyjnych. Inspekcja Wojewódzkiego Urzędu Ochrony Zabytków w 1986 roku wykazała, że kapliczka została pokryta gruboziarnistym tynkiem, który zatarł formę gzymsów. Prawdopodobnie w tym samym czasie ściana frontowa została pozbawiona dekoracji w formie pilastrów.

Opis

Kapliczka położona w północno wschodniej części miejscowości, przy posesji nr 13. Kapliczka przydrożna, zwrócona frontem w stronę drogi, wolnostojąca, jednoprzestrzenna. Murowana, otynkowana, prostokątna, nakryta dachem dwuspadowym. Poszycie dachu wykonane z papy termozgrzewalnej. Wejście zamknięte półkoliście, wypełnione drewnianymi, jednoskrzydłowymi, w górnej części ażurowymi drzwiami. Szczyt od części przyziemia oddziela profilowany gzyms. Trójkątny szczyt obwiedziony jest delikatną opaską. W środku tympanonu metalowy krucyfiks. We wnętrzu sklepienie żaglaste założone na kwadracie.

Oprac. Magdalena Urbaniak, OT NID w Opolu, 23.08.2017 r.