Morawa, 1

woj. dolnośląskie, pow. świdnicki, gm. Strzegom - obszar wiejski

Neoklasycystyczny pałac w otoczeniu ogrodu i parku.

1865 r. - budowa dla Eduarda von Kramsta.

Opis

Pałac wraz z parkiem znajdują się w pd. części wsi, przy drodze prowadzącej do Międzyrzeczy. W granicach ochrony konserwatorskiej parku znajdują się również zabudowania folwarczne po pn. stronie pałacu.

Pałac wzniesiono po 1865 r. dla Eduarda von Kramsta, na miejscu dawnego dworu benedyktynek ze Strzegomia. Budynek na rzucie prostokąta, z poprzecznym skrzydłem od wsch. Do niego dostawiona jest wieża poprzedzona podjazdem, na którym taras. W elewacji pd. czterokolumnowy portyk, ze schodami prowadzącymi do dawnego ogrodu.

Pałac dwupiętrowy, 12-osiowy, kryty dachem czterospadowym o niewielkim kącie nachylenia połaci. Wejście pn. w płytkim ryzalicie zwieńczonym trójkatnym szczytem. Eewacje gładkie, w parterze boniowane.

Pałac otacza park krajobrazowy ze stawem. W parku ruiny kaplicy rodowej oraz pawilon na terenie hipodromu wzniesiony z jej elemetów po 1945 r.

Pałac mieści przedszkole Fundacji św. Jadwigi. Możliwość oglądania z zewnątrz. Park dostępny

Oprac. Krzysztof Czartoryski, OT NID we Wrocławiu, 06.02.2015 r.