grodzisko XIV-XVI w. n.e. Molestowice

Molestowice

woj. opolskie, pow. opolski, gm. Niemodlin - obszar wiejski

Grodzisko stożkowate w Molestowicach było obiektem o charakterze strażniczo-obronnym i mieszkalnym.

Była to zapewne siedziba rycerska posadowiona w obrębie pofalowanego obszaru Równiny Niemodlińskiej rozciągającego się pomiędzy Nysą Kłodzką, a Ścinawą Niemodlińską.

Relikt ten, zlokalizowany w dawnym obszarze tzw. Przesieki Śląskiej, mając czytelną formę terenową, jest ważnym elementem krajobrazu kulturowo-przyrodniczego niemodlińskiego regionu dorzecza Nysy Kłodzkiej, wzbogacającym naszą wiedzę o średniowiecznym osadnictwie, jego zasięgu i szczególnym charakterze strażniczo-obronnym.

Historia

Grodzisko znane było archeologom i lokalnym historykom już od lat 30. XX wieku. Grodzisko było rozpoznawane przez archeologów niemieckich (m.in. M. Hellmich, G. Raschke) oraz polskich (J. Kaźmierczyk, K. Macewicz). Przeprowadzili oni badania powierzchniowe w okresie międzywojennym oraz w 1958 r. W 1972 r. K. Macewicz, S. Wuszkan i E. Tomczak przeprowadzili badania sondażowe oraz wykonali plan wysokościowy, dokumentację opisową i fotograficzną obiektu. W 2005 r. w ramach badań Archeologicznego Zdjęcia Polski powierzchniową penetrację obiektu przeprowadził zespół pod kierunkiem Ewy Matuszczyk z Muzeum Śląska Opolskiego w Opolu. W wyniku tych badań archeolodzy określili chronologię grodziska na okres średniowieczny ( 2 poł. XIII w.; XIV - XV w.).

Opis

Lokalizacja. Grodzisko położone w obszarze Równiny Niemodlińskiej, falistej wysoczyźnie polodowcowej porozcinanej dolinami niewielkich cieków uchodzących do Nysy Kłodzkiej i Ścinawy Niemodlińskiej, w obszarze zalewowym Ścinawy Niemodlińskiej, około 5 km na wschód od koryta Nysy Kłodzkiej, w centrum wsi, przy zabudowaniach dawnego folwarku, po południowej stronie ulicy wiejskiej. Zabytek zlokalizowany jest na działce gruntowej nr 41.

Charakterystyka. Grodzisko stożkowate zlokalizowane w obszarze Równiny Niemodlińskiej, było w wiekach funkcjonowania obiektem trudno dostępnym położonym w dawnej puszczy. Zachował się kopiec otoczony fosą. Stożek ma kształt owalu: u podstawy o średnicy około 26 m, zaś górna jego część ma postać płaskiego majdanu o średnicy około 14 m, i wysokości około 2,5 m. Skarpy nasypu są strome i dookolnie obmurowane kamieniami łączonymi zaprawą cementową. Stożek otoczony jest fosą wypełnioną wodą o szerokości około 4-5 m od strony południowej i zachodniej oraz około 9-11 m od strony północnej i wschodniej. Być może, że pierwotnie obiekt był otoczony wałem zewnętrznym, który obecnie nie zachował się. Całkowite wymiary obiektu wynoszą około 45x35 m, a jego ogólna powierzchnia wynosi około 0,16 ha. Obecny kształt obiektu jest mocno przekształcony, zaadoptowany do potrzeb turystycznych.

W trakcie badań w 1972 r., w wykopie założonym na majdanie, w warstwie kulturowej, znaleziono kilkadziesiąt ułamków ceramiki, fragmenty cegieł, grudki polepy i przepalonej gliny oraz węgli drzewnych. Również w 2005 r. w ramach badań Archeologicznego Zdjęcia Polski znaleziono kilkanaście ułamków ceramiki oraz potwierdzono formę terenową grodziska. Zabytek został częściowo zniszczony. W wyniku „przebudowy” grodziska w latach 70- XX w. na obiekt rekreacyjny znacznie pogłębiono i poszerzono fosę, niszcząc krawędzie kopca i być może wały. Obecnie kopiec jest obmurowaną „wyspą” otoczoną fosą z wodą. Na majdanie i wokół fosy rosną ponad stuletnie dęby. W 1999 r. wykonano plan warstwicowy grodziska.

Dostępność. Teren dostępny, zagospodarowany turystycznie, ogrodzony. Grodzisko położone jest w centralnej części wsi, czytelnie rysuje się w krajobrazie jako zadrzewiony stożek otoczony fosą. Obecnie teren obiektu i jego otoczenie są miejscem spotkań mieszkańców wsi, a dla turystów jest bardzo urokliwym miejscem.

Oprac. Krzysztof Spychała, NID OT Opole, 20.08.2021 r.