dwór - Zabytek.pl

Mizerów, Lipki 2

woj. śląskie, pow. pszczyński, gm. Suszec

Obiekt reprezentatywny dla regionu ze względu na charakter i formę.

Historia

Obiekt wybudowano w 1 poł. XIX w., na terenie folwarku, należącego pierwotnie do sołtysa kryrskiego. Prawdopodobnie na przełomie XV i XVI w. folwark został wykupiony przez panów ziemi pszczyńskiej. W historii miejscowości rządcówka pełniła funkcję siedziby klucza folwarków pod wspólną administracją, który powstał w Mizerowie w poł. XVIII w. Klucz obejmował swoim zasięgiem teren okolicznych wsi. Na jego czele stał kierownik, będący przedstawicielem księcia, na powierzonym mu obszarze. Stopniowe ograniczanie władzy książąt nastąpiło wraz z przejęciem Śląska przez Prusy. W 1742 r. powstał powiat, na czele którego stanął starosta. Z biegiem czasu stopniowo przejmował on kompetencje księcia. Na mocy ustawy o ustroju powiatowym z 1872 r. książę stracił resztę władzy, a powiat podzielono na królewskie okręgi urzędowe, które przejęły funkcje o charakterze politycznym. W 1907 r. budynek rządcówki został odrestaurowany i przebudowany. W lipcu 1928 r., przez kilka dni przebywał w nim książę Anhalt. Do czasu zakończenia II wojny światowej formalnymi właścicielami majątku mizerowskiego byli Hochbergowie. W 1945 r. majątek przeszedł na rzecz skarbu państwa i został częściowo rozparcelowany pomiędzy chłopów. Budynek dworu został wówczas przejęty przez Państwowe Gospodarstwo Rolne. Obecnie stanowi własność prywatną.

Opis

Dwór został wybudowany na terenie folwarku, usytuowanego w północno-wschodniej części wsi, na brzegu rzeki Pszczynki. W pobliżu budynku rządcówki znajdowała się klasycystyczna murowa oficyna oraz spichlerz i drewniane zrębowe stodoły kryte słomą. Front budynku zwrócony jest w kierunku wschodnim. Dwór jest dwu piętrowy i podpiwniczony. Został wybudowanym na planie prostokąta. Obiekt jest murowany i otynkowany. Stylistycznie został utrzymany w stylu późnego klasycyzmu. Posiada 7-osiową fasadę, z ryzalitami na osi dłuższych boków. Od strony tylnej znajduje się nowsza przybudówka. W ryzalicie frontowym umiejscowiono wgłębny portyk arkadowy, o dwóch kolumnach dźwigających archiwoltę, przedzieloną pasami, pomiędzy którymi znajdują się rozety. Dwie większe rozety zostały umiejscowione po bokach archiwolty. Pod portykiem znajduje się okno półkoliste. Ryzalit został zwieńczony trójkątnym przyczółkiem z okrągłym oknem. Budynek został nakryty 4-spadowym dachem, krytym dachówką. Pod okapem znajduje się profilowany gzyms. Wnętrze posiada układ dwutraktowy, symetrycznie parzysty, z centralnie położoną sienią.

Własność prywatna, obiekt dostępny z zewnątrz.

oprac. Ewa Waryś, OT NID w Katowicach, 29-11-2017 r.