ratusz - Zabytek.pl

Mirsk, Plac Wolności 39

woj. dolnośląskie, pow. lwówecki, gm. Mirsk - miasto

Obiekt w stylu barokowym.Wzniesiony ok.poł.XVI w., kilkakrotnie przebudowywany i remontowany, obecną postać uzyskał w 2 poł.

XVIII w. Stanowi reprezentatywny przykład budowli publicznej na Śląsku doby nowożytnej.

Historia

Ratusz powstały w 1546 lub 1549 r. (wieża wznoszona do 1559 r.). Zniszczony wskutek kilkakrotnych pożarów, był odbudowywany do 1697 r. Po kolejnym pożarze z 1768 r. odtworzony w latach 1774-96. W 1805 r. podwyższony o drugą kondygnację, w 1867 r. przebudowany. Budynek był remontowany w latach 1811, 1949, 1960 i ok. 2000 r. W latach 1879-80 na północ od niego, w miejscu dawnych ław sukienniczych i chlebowych, wzniesiono gmach nowego ratusza, skomunikowany z dotychczasowym za pomocą łącznika.

Opis

Budynek usytuowany w centrum miasta, pośrodku rynku. Wzniesiony na planie prostokąta, murowany z kamienia i cegły, dwukondygnacyjny z użytkowym poddaszem. Bryła zwarta, nakryta naczółkowym dachem mansardowym z lukarnami i niskimi szczytami łagodnych spływach. W narożniku południowo-zachodnim wysoka wieża, do wysokości dachu budynku kwadratowa, wyżej ośmioboczna zakończona gankiem, obiegającym węższą i również ośmioboczną nadstawę zwieńczoną hełmem z prześwitem. Elewacje budynku tynkowane w schemacie ramowym, z poziomymi pasami tynku i lizenami. Od południa obszerna arkada przejazdu bramnego, zamknięta półkoliście, oprawna w tynkową opaskę z kluczem. Wejście główne od wschodu, na wysokości piętra, poprzedzone zewnętrznymi, dwubiegowymi, wachlarzowymi schodami lustrzanymi. Otwór wejściowy ujęty w prostą, szeroką opaskę, powyżej półkolisty tympanon z dwoma kartuszami herbowymi rodów von Zedlitz i von Schaffgotsch. Otwory okienne prostokątne, rozmieszczone regularnie, opracowane jak wejściowy i zaopatrzone w podokienniki. Okna lukarn zamknięte odcinkowo, w kamiennych profilowanych oprawach z kluczami. Wieża tynkowana gładko, w południową ścianę na wysokości kilkunastu metrów wmurowane kartusze z herbami von Zedlitz i von Schaffgotsch. Otwory okienne niewielkie, prostokątne, nieznacznie rozglifione. Wnętrza ratusza w przyziemiu dwutraktowe, z obszerną sienią na krótszej osi, sklepione kolebkowo z lunetami oraz krzyżowo. Budynek skomunikowany za pomocą murowanego, dwukondygnacyjnego łącznika ze znajdującym się na północ od niego gmachem nowego ratusza.

Wnętrza dostępne w godzinach pracy Urzędu Miasta.

Oprac. Piotr Roczek, 27.04.2015 r.