kaplica grobowa Jana von Sauer, ob. kaplica cmentarna - Zabytek.pl

kaplica grobowa Jana von Sauer, ob. kaplica cmentarna

architektura sakralna 1779 r. Mikolin

Mikolin

woj. opolskie, pow. brzeski, gm. Lewin Brzeski - obszar wiejski

Kaplica grobowa Johanna Friedricha v.Sauera, właściciela Mikolina.Późnobarokowy obiekt z ok.

1779 r. jako jedyny ocalał z dawnego cmentarza ewangelickiego. Jest jednym z zachowanych obiektów barokowych we wsi.

Historia

Wieś Mikolin, prawdopodobnie, jako Niclino, wzmiankowana jest już w „Księdze uposażeń biskupstwa wrocławskiego”, spisanej na początku XIV w., a jako Nicklyn w 1532 r. W połowie XVIII w. Hanns Friedrich von Sauerma zakupił dobra mikolińskie. W 1771 r. wzniósł barokowy pałac. Po jego śmierci w 1779 r. na lokalnym cmentarzu wzniesiono kaplicę, w której został pochowany. Obiekt przetrwał do dziś. W 1964 r. został wpisany do rejestru zabytków, a w roku 2008 przeprowadzono prace konserwacyjno - remontowe. Obecnie użytkowany jest jako kaplica cmentarna.

Opis

Kaplica zlokalizowana jest w południowo-zachodnim krańcu wsi, przy zjeździe z drogi nr 458 (Skorogoszcz - Popielów). Jest to późnobarokowa budowla orientowana. Murowana z cegły na planie prostokąta ze ściętymi i łukowato wgłębionymi narożnikami. Tynkowana na gładko. Ściana frontowa z prostokątnym wejściem ujętym obustronnie zdwojonymi lizenami. Krata wejściowa współczesna. W bocznych ścianach półkoliście zamknięte otwory okienne ze współczesnymi przeszkleniami witrażowymi. Mury zwieńczone są gzymsem schodkowym. Całość nakryta dachem dwuspadowym, poszytym dachówką ceramiczną. Ściana szczytowa gładka z krawędziami spływającymi faliście i okulusem przeszklonym współczesnym witrażem. We wnętrzu sklepienie kolebkowo-krzyżowe, ściany gładko tynkowane. Płyta nagrobna hrabiego J.F. v. Sauera dawniej wmurowana w posadzkę, obecnie wyeksponowana obok kaplicy.

Oprac. Agnieszka Sałyga-Rzońca, NID OT w Opolu, 01-01-2017 r.

Rodzaj: architektura sakralna