kościół ewangelicki - Zabytek.pl

kościół ewangelicki

kaplica 1890 - 1900 Mieczków

Mieczków

woj. dolnośląskie, pow. średzki, gm. Kostomłoty

Neogotycki kościół ewangelicki w Mieczkowie stanowi cenny przykład XIX-wiecznej, monumentalnej świątyni ewangelickiej; jednocześnie jest istotną dominantą architektoniczną i krajobrazową wsi.

Historia

Zbór ewangelicki (tzw. Bethaus) w Mieczkowie (do 1945 – Metschkau) wzniesiony został ze środków gminy protestanckiej w 1742 r. Poświęcenie nastąpiło 30 października tego samego roku. Była to budowla drewniana, o prostej bryle, na rzucie prostokąta, nakryta dachem dwuspadowym. Pierwszym pastorem w Mieczkowie był Gottlieb Sommer. W 1859 r. budowla ta uległa zawaleniu i została rozebrana, w związku z czym nabożeństwa zostały czasowo przeniesione do kościoła katolickiego.

Oddzielna parafia ewangelicka w Mieczkowie powstała w 1864 r. W tym roku gmina ewangelicka uzyskała zgodę na budowę nowej – zachowanej do dzisiaj – świątyni, której kolatorem był baron von Buddenbrock. Rodzina baronów von Buddenbrock sprawowała patronat nad kościołem również w kolejnych latach. Do 1867 prowadzone były prace przy budowie nowego kościoła ewangelickiego, w miejscu po rozebranym drewnianym zborze. W 1867 świątynia została poświęcona. Kościół otrzymał podobno pierwszy na Śląsku stalowy dzwon. Po II wojnie światowej kościół nie był użytkowany; przejęty został przez GS na magazyn zboża; obecnie nadal pełni funkcje magazynowe.

Opis

Neogotycki kościół ewangelicki pełniący obecnie funkcję magazynu wzniesiony został w miejscu pierwotnego zboru ewangelickiego, w obrebie wydłużonego, rozległego nawsia. Jest to budowla murowana z cegły i tynkowana. Kościół jest orientowany, założony został na planie prostokąta, z trzema wielobocznymi absydami (środkowa wyższa) stanowiącymi zamknięcie bryły kościoła od strony wschodniej oraz z wieżą na planie kwadratu od strony zachodniej. Korpus kościoła nakryty jest dachem dwuspadowym z pokryciem ceramicznym, czterokondygnacyjna wieża zwieńczona została graniastosłupowym hełmem pokrytym blachą, ujętym u nasady rodzajem wieżyczek zakończonych wysokimi ostrosłupowymi hełmami. Do elewacji zachodniej wieży dobudowana jest współczesna rampa z wiatą. Wnętrze kościoła rozwiązano jako salowe. Kościół zachowany jest w złym stanie i zagrożony dalszą dewastacją.

Zabytek dostępny z zewnątrz.

Oprac. Bogna Oszczanowska, OT NID we Wrocławiu, 23.10.2017 r.