Grodzisko, Margonin

Grodzisko należy do grodów rycerskich na Pałukach, w północno zachodniej Wielkopolsce.

Usytuowanie i opis

Grodzisko nazywane Górą Pachowicza, położone jest na południowy zachód od Rynku (ul. Paderewskiego), na podmiejskich łąkach, 100 m na wschód od ujścia Margoninki.

Grodzisko pierwotnie pierścieniowate zbudowane na wyspie. W opisie z 1566-1569 określane jako „ostrów iwa”. Obecnie stożkowaty, czworoboczny nasyp, o średnicy podstawy około 40 m, górą 35 x 35 m i wysokości do 3 m. Na nasypie od strony zachodniej widoczne pozostałości wykopu sondażowego.

Historia

Grodzisko pierwotnie pierścieniowate, wzniesione na „Ostrowie Iwa” Obecnie w kształcie zniekształconego, ściętego ostrosłupa w 2 poł. XIV. było siedzibą rodu Pałuków. Po sprzedaży dóbr margonińskich Grzymalitom, w 1469 r. wzmiankowane jest fortalicium. W 1778 na terenie grodziska zbudowano zbór luterański, który w 1892 uległ katastrofie budowlanej.

Stan i wyniki badań

Badania powierzchniowe w okresie międzywojennym, w 1969 i 1980. W 1893, 1941 i 2008 badania wykopaliskowe.

Zwiedzanie utrudnione, gdyż trzeba przejść przez prywatną posesję.

oprac. Marek Wróbel, OT NID Poznań, PT Trzebiny, 06-10-2014