Szpital Jerozolimski, ob. Centrum Spotkań Polsko-Niemieckich i Międzynarodowych - Zabytek.pl

Szpital Jerozolimski, ob. Centrum Spotkań Polsko-Niemieckich i Międzynarodowych

budynek użyteczności publicznej XVI w. Malbork

Malbork, Aleja Armii Krajowej 89

woj. pomorskie, pow. malborski, gm. Malbork (gm. miejska)

Szesnastowieczny szpital jerozolimski stanowi na terenie województwa rzadki przykład obiektu sanitarno-opiekuńczego.

Historia

Szpital został wzniesiony w początkach XVI wieku, najstarsza pisana wzmianka o nim pochodzi z 1528 roku. W okresie wojen ze Szwedami obiekt spłonął i ok. 1692 r. został odbudowany. Swą pierwotną funkcję pełnił do początku XX wieku, wówczas przeszedł remont i adaptację na cele mieszkalne. Działania wojenne 1945 roku zabytek przetrwał bez większych strat. W początkach lat 60. XX w. poddano go niefortunnemu remontowi, którego konsekwencją było znaczne zniszczenie historycznej substancji i zachwianie statyki budowli. Popadający w ruinę zabytek otrzymał drugie życie dzięki staraniom Stowarzyszenia Szpitala Jerozolimskiego, które od 2003 roku z różnych źródeł gromadziło środki na odbudowę obiektu. Zasadnicze prace przeprowadzono w latach 2005-2011. W marcu 2011 r. miało miejsce uroczyste otwarcie Szpital Jerozolimskiego, którym zarządza Malborskie Centrum Kultury i Edukacji, w kolejnych latach prowadzono niezbędne prace wykończeniowe we wnętrzu, konserwację elewacji i uporządkowanie najbliższego otoczenia.

Opis

Obiekt usytuowany w południowej części miasta, poza murami średniowiecznego Malborka, przy trakcie prowadzącym do Sztumu; od wschodu i południa otoczony dawnym cmentarzem z zachowanym starodrzewem. Bryła szpitala wolnostojąca, ustawiona na osi północ-południe, po wschodniej stronie ulicy. Budynek renesansowy z dwudziestowiecznymi uzupełnieniami, wzniesiony na rzucie wydłużonego prostokąta (wymiary: 24 x 11 m). Wejścia umieszczone na osi obu dłuższych elewacji, w ich sąsiedztwie zewnętrzne schody do piwnic. Bryła dwukondygnacyjna w części podpiwniczona z wysokim dwuspadowym dachem osłoniętym od północy i południa szczytami o dekoracyjnym wykroju (w poddaszu dwie kondygnacje). Południowa ściana szczytowa wzmocniona trzema masywnymi przyporami. Budynek murowany z cegły o niejednolitym wątku (krzyżykowy i kowadełkowy), w piwnicach sklepienia kolebkowe. Więźba dachowa drewniana, wzmocniona zewnętrzną konstrukcją wspierającą, dach kryty dachówką holenderką. Otwory okienne głównych elewacji o wykroju prostokątnym, w szczytach spory udział okien i blend zamkniętych łukami odcinkowymi, główny otwór wejściowy zwieńczony łukiem koszowym. Elewacja frontowa (zachodnia) o licu ceglanym, siedmioosiowa w parterze, ośmioosiowa w poziomie piętra. Kondygnacje rozdzielone profilowanym gzymsem w formie simy, zwieńczona mocno wysuniętym okapem z rzędem skośnie ustawionych belek pełniących funkcje wzmacniającą. Stolarka okienna drobnopodziałowa współczesna. Elewacja tylna (wschodnia) opracowana podobnie (bez gzymsu i okapu). Elewacja boczna (północna) w poziomie parteru dwuosiowa, poziom piętra wydzielony gzymsem i włączony w strefę pięcioosiowego szczytu. Krawędzie szczytu w formie lekko wklęsłych spływów. W polu szczytu sześć tynkowanych pilastrów biegnących przez dwie kondygnacje i szerokie poziome pasy tynkowanych fryzów ujętych od góry i od dołu gzymsowaniem. Najwyższa kondygnacja szczytu bez podziałów wertykalnych, w zwieńczeniu wyoblony naczółek i prostopadłościenne sterczyny. Obramienia okien tynkowane, w poziomie piętra z drewnianymi nadprożami, w wyższej kondygnacji z motywem klińców. Elewacja południowa bez podziałów wertykalnych, z tynkowaną strefą piętra i trójkątnym naczółkiem w zwieńczeniu. Wnętrze dwutraktowe z salą wystawową w części południowej parteru, układ dostosowany do współczesnych potrzeb; historyczny wystrój nie zachowany.

Zabytek dostępny. Obiekt należy do Malborskiego Centrum Kultury i Edukacji (www.kultura.malbork.pl).

Oprac. Krystyna Babnis, OT NID w Gdańsku, 26-08-2015 r.