kościół filialny pw. św. Katarzyny - Zabytek.pl

kościół filialny pw. św. Katarzyny

kościół XV w. Makowice

Makowice, 39

woj. dolnośląskie, pow. świdnicki, gm. Świdnica

Kościół na planie krzyża greckiego, o wybitnej wartości artystycznej.

Historia

Kościół w Makowicach wzmiankowany w 1372 r. Obecny wzniesiony w 1. poł. XVI w. Modernizowany ok. 1596 r., remontowany w latach 1966 - 1968.

Opis

Kościół usytuowany w obniżeniu terenu w centrum wsi, sąsiaduje z zespołem pałacowo-parkowo-folwarcznym. Otoczony kamiennym murem z bramą po stronie zach.

Kościół na rzucie krzyża greckiego. Ramiona i skrzyżowanie naw kryte sklepieniami krzyżowo-żebrowymi z rozetami na zwornikach. Przęsła transeptu oddzielone od nawy ostrołucznymi arkadami. Od pn. 2-kondygnacyjna dobudówka z zakrystią w przyziemiu, sklepioną ostrołuczną kolebką. Od pd.-zach. prostokątna kruchta sklepiona krzyżowo, z renesansową attyką i kamiennym portalem. Ponadto w kościele 2 ostrołuczne portale kamienne. Na szczycie przęsła ołtarzowego kartusz kamienny z datą 1596 i zatynkowane sgraffita. Dachy dwuspadowe, kryte dachówką. Na ich przecięciu 8-boczna barokowa sygnaturka z baniastym hełmem i galeryjką. W narożniku między pd. przęsłami okrągła wieżyczkę kryjąca klatkę schodową na dawne empory.

W kościele przykłady XVI w. sztuki sakralnej: kamienny ołtarz, kamienna chrzcielnica, epitafia.

Kościół dostępny z zewnątrz. Możliwość oglądania wnętrza przez ażurową kratę, oddzielającą kruchtę od nawy.

Oprac. Krzysztof Czartoryski, OT NID we Wrocławiu, 27.10.2014 r.