kościół parafialny pw. św. Andrzeja Apostoła - Zabytek.pl

kościół parafialny pw. św. Andrzeja Apostoła

kościół poł. XVIII w. Mąkolno

Mąkolno, Główna 28

woj. wielkopolskie, pow. koniński, gm. Sompolno - obszar wiejski

Kościół pw.św.Andrzeja Apostoła w Mąkolnie stanowi typowy przykład wiejskiej drewnianej architektury sakralnej regionu wschodniej Wielkopolski.

Historia

Wieś Mąkolno po raz pierwszy wzmiankowana została w 1345 roku, dawna nazwa miejscowości to Mokolino. Obecny kościół pw. św. Andrzeja Apostoła został wzniesiony 1749 r. staraniem proboszcza Łukasza Żuławskiego, jednak już od XVII w. miejsce to stanowiło ośrodek kultu Matki Boskiej Mąkoleńskiej. W 1894 r. przeprowadzono gruntowny remont kościoła oraz wykonano polichromie, które zostały odnowione w 1967 roku. W 1985 r. zostały wykonane dla kościoła nowe witraże. Kolejne prace renowacyjne zostały przeprowadzone w latach 90-tych XX wieku. W ostatnich latach przywrócono m. in. gontowe pokrycie dachu kościoła.

Opis

Wieś Mąkolno położona jest ok. 28 km na pn. wsch. od Konina i 7 km na pd. wsch. od Sompolna przy drodze łączącej Lubstów z Babiakiem, nad Jez. Mąkolno.

Orientowany kościół został wzniesiony z drewna w konstrukcji zrębowej i oszalowany. Do pojedynczej nawy przylega od wsch. niższe i węższe od niej, trójbocznie zamknięte prezbiterium z zakrystią dobudowaną po jego pn. stronie, natomiast od zach. i pd. — dwie kruchty. Dwukalenicowy dach pokryty jest gontem. Na zach. krańcu kalenicy dachu nawy głównej wznosi się wieżyczka na sygnaturkę, zwieńczona drewnianym baniastym hełmem z latarnią. Nakryte płaskimi stropami wnętrze, zamknięte od zach. chórem muzycznym wspartym na dwóch słupach, zdobi neobarokowa polichromia autorstwa Aleksandra Przewalskiego, odnowiona w 1967 r. przez Franciszka Przewalskiego. Zaprojektowane przez Annę Wadowską witraże wykonane zostały w 1985 r. przez Leona Jędrzejewskiego.

Kościół dostępny dla zwiedzających z zewnątrz.

Oprac. Tomasz Łuczak, OT NID Poznań, 18-04-2017 r.