ptaszarnia - Zabytek.pl

Łyskowo

woj. kujawsko-pomorskie, pow. tucholski, gm. Gostycyn

Przykład wyjątkowej w skali regionu architektury gospodarczej z drugiej połowy XIX wieku.

Historia

Ptaszarnia wchodząca w skład zespołu folwarcznego, wybudowana w roku 1863. Odnowiona w  latach 80. XX wieku.

Opis

Ptaszarnia to budynek gospodarczy założenia folwarcznego znajdującego się w centralnej części wsi Łyskowo, powstały w 1863 roku. Założony na planie ośmioboku, trójkondygnacyjny z wysoką latarnią przykrytą kopułą. Ściany elewacji ujęte narożnymi lizenami dźwigającymi łuki odcinkowe; zwieńczone szerokim, profilowanym gzymsem. Otwory drzwiowe i okienne analogiczne, zakończone odcinkowo. Na siedmiu ścianach partii parteru pojedyncze drzwi. Cztery z nich znajdują się między dwoma małymi okienkami. Na ścianie bez drzwi znajduje się szerokie okno. Na wszystkich ścianach kolejnych dwóch kondygnacji znajdują się zdwojone okna, połączone ze sobą za pomocą gzymsu podokiennego. Latarnia podzielona na dwie kondygnacje za pomocą gzymsu kordonowego. Niższa kondygnacja z narożnymi, krótkimi pilastrami, między nimi arkadowania z blendami i otworem okiennym w jednej ze ścian. Wyżej pojedyncze blendy w formie oculusów, w dwóch ze ścian otwory okienne powtarzające tą formę. W środku centralna klatka schodowa.

Własność prywatna, dostęp do zabytku ograniczony.

Oprac. Sara Szerszunowicz, OT NID w Toruniu, 28.11.2014 r.