kościół parafialny pw. św. Jakuba Starszego - Zabytek.pl

kościół parafialny pw. św. Jakuba Starszego

kościół XVI w. Lubsza

Lubsza

woj. śląskie, pow. lubliniecki, gm. Woźniki - obszar wiejski

Katolicki, parafialny, powstały zapewne wobec przeniesienia parafii z sąsiednich Psar.Prawdopodobnie pierwotnie drewniany, w bliżej nieokreślonym czasie przebudowany na murowany.

W 1373 r. wzmiankowany. W 1536 r. zawieszono dzwon, który przetrwał do dzisiaj. W latach 1570–1629 kościół ewangelicki. W latach 1629–1661 nieczynny. Od 1661 r. ponownie katolicki. W 1702 r. otoczony murem z budynkiem bramnym. W 1770 r. odbudowano wieżę. W 1823 r. dobudowano do kościoła kaplicę pw. św. Antoniego. W 1824 r. podwyższono wieżę, nadając jej obecny kształt. Po 1908 r. w kościele zainstalowano organy Schlag & Söhne. W 1930 r. kaplicę zburzono, w zamian dobudowano do starego kościoła właściwie nowy kościół. W starej części znajdowały się tablice upamiętniające parafian poległych podczas wojen, które po 1922 r. usunięto.

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Grzegorz Szyniec.