Wieża Bramy Żarskiej, tzw. Baszta pachołków miejskich, Lubsko

Wieża Bramy Żarskiej, tzw. Baszta pachołków miejskich

Lubsko

photo

Wieża Bramy Żarskiej stanowi cenny przykład fortyfikacji miejskich, będąc jedyną pozostałością po średniowiecznych obwarowaniach Lubska.

Historia

Kamienno-ceglane obwarowania miejskie zaczęto wznosić na pocz. XIV w., na miejscu starszych, drewniano-ziemnych. Obwód murów, otoczony fosą i wzmocniony 16 basztami, przepruto dwiema bramami - Gubińską i Żarską. U schyłku XV wieku wzniesiono wieżę przy Bramie Żarskiej. Od XVII stulecia obwarowania straciły na znaczeniu i stopniowo popadły w ruinę. W 1838 roku przystąpiono do rozbiórki murów. Bramy zlikwidowano w 1842 r., pozostawiając jedynie wieżę Bramy Żarskiej. W latach 20. XX wieku do zachowanej baszty dostawiono kamienicę oraz przeprowadzono jej remont, zastępując drewniane stropy żelbetowymi i wymieniając pokrycie dachowe na blaszane.

Opis

Baszta znajduje się na połudiowo-zachodnim skraju Starego Miasta, przy ul. M. Kopernika 19, ok. 20 m na południe od rzeki Lubsza. Bezpośrednio od wschodu i południa sąsiaduje z budynkiem mieszkalnym (nr 21).

Budowla murowana z cegły, założona na rzucie koła, o cylindrycznej, siedmiokondygnacyjnej bryle, przekrytej siedmiobocznym dachem namiotowym. Zespolona z piętrowym budynkiem z szerokim przejazdem w parterze, łączącym ją z sąsiednią kamienicą. Wnętrze na każdej kondygnacji jest jednoprzestrzenne, przekryte stropami żelbetowymi. Ceglane elewacje przeprute regularnie rozmieszczonymi szczelinowymi otworami strzelniczymi po sześć na każdej z pięciu górnych kondygnacji. Na poziomie ostatniej kondygnacji, po stronie południowej i północnej, znajdują się koliste tarcze zegarowe.

Oprac. Marta Kłaczkowska, OT NID w Zielonej Górze, 17.12.2014 r.