kościół pomocniczy pw. św. Anny - Zabytek.pl

kościół pomocniczy pw. św. Anny

kościół XVII w. Lubawka

Lubawka, Aleja Wojska Polskiego

woj. dolnośląskie, pow. kamiennogórski, gm. Lubawka - miasto

Dawna barokowa kaplica cmentarna z końca XVII w., przypuszczalnie dzieło znanego budowniczego Martina Urbana.

Historia

Kościół wzniesiony w latach 1696-98 jako kaplica cmentarna Św. Krzyża. Przypisywany czynnemu w Krzeszowie budowniczemu Martinowi Urbanowi.

Opis

Budowla usytuowana w południowej części miasta, w otoczeniu cmentarza. Utrzymana w stylu barokowym, jednonawowa, bezwieżowa, murowana z kamienia i cegły świątynia na planie prostokąta o dłuższej osi na linii północ-południe. Trójprzęsłowy korpus zwieńczony dachem o trzech połaciach. Prezbiterium wydzielone, zakończone trójbocznie, nakryte samodzielnym dachem wielopołaciowym. Elewacje tynkowane, rytmizowane lizenami. W zwieńczeniu profilowany gzyms koronujący. Otwory okienne w górnej części ścian, zamknięte półkoliście i osadzone w opaskach kamiennych z przewiązkami i kluczem. Wyposażone w stolarkę o drobnych podziałach kwaterowych. Otwór wejścia głównego w elewacji północnej, ujęty w półkolisty portal z kluczem i gierowanym naczółkiem o formie łuku koszowego. Poniżej naczółka fryz z datą 1698. Wnętrze nakryte kolebką z lunetami, w po obu stronach nawy wydzielony filarami rząd kaplic, nad którymi w drugim i trzecim przęśle oraz w zamknięciu od północy drewniana empora. Stosunkowo bogate wyposażenie barokowo-klasycystyczne, min. ołtarz główny z 1803 r. z wtórnie umieszczoną rzeźbą św. Anny Samotrzeciej z 1 ćw. XVI w. oraz ołtarze boczne z 1702 r., stalle z XVIII w. oraz kilka figur i obrazów olejnych z XVIII w. Wokół kościoła nieczynny cmentarz, otoczony murem z końca XVIII w., przebudowanym na przełomie XIX/XX w.

Kościół użytkowany sporadycznie. Informacja w parafii.

Oprac. Piotr Roczek, 19.06.2015 r.