magazyn Dom Solny - Zabytek.pl

magazyn Dom Solny

budynek gospodarczy 1539 r. Lubań

Lubań, Podwale 4

woj. dolnośląskie, pow. lubański, gm. Lubań (gm. miejska)

Spichlerz w ciągu murów miejskich. Przykład architektury świeckiej XVI w.

Historia

Budynek wzniesiony w latach 1537-1539 z inicjatywy Rady Miasta jako magazyn soli i zboża. Częściowo zniszczony w wyniku pożaru w 1554 r. Rozbudowany w 1698 r., częściowo przekształcony w XIX w. w związku z adaptacją na więzienie i siedzibę miejskiej straży pożarnej. Obecnie nieużytkowany.

Opis

Spichlerz usytuowany w zachodniej części miasta, na obszarze pomiędzy wewnętrznym a zewnętrznym pasem murów obronnych, stycznie do muru wewnętrznego i w oparciu o niego. Wzniesiony na planie prostokąta, czterokondygnacyjny z użytkowym poddaszem, nakryty wysokim dachem dwuspadowym. Murowany z bazaltowych ciosów z dodatkiem cegły. W przyziemiu północnej ściany szczytowej dwa bliźniacze otwory bramne, zamknięte odcinkowo. W elewacji wschodniej podobny, pojedynczy otwór wykonany w grubości muru obronnego, nieco rozglifiony. W ostatniej osi elewacji zachodniej pojedynczy, prostokątny otwór drzwiowy w ceglanym obramieniu. Otwory okienne niewielkich rozmiarów, zamknięte odcinkowo i rozmieszczone regularnie. Wnętrza sklepione.

Obiekt dostępny jedynie z zewnątrz.

Oprac. Piotr Roczek, 05.11.2014 r.