dom Karola Eiserta - Zabytek.pl

dom Karola Eiserta

budynek mieszkalny 1886 r. Łódź

Łódź, Piotrkowska 135

woj. łódzkie, pow. Łódź, gm. Łódź

Reprezentacyjna kamienica wielkomiejska ma zachowane dekoracje elewacji głównej oraz stolarkę okienną i dwuskrzydłową bramę z przeszklonym nadświetlem w prześwicie bramowym. We wnętrzach na uwagę zasługuje wystrój holu, głównej klatki schodowej, biblioteki i sali konferencyjnej, usytuowanych na I piętrze. Zachowały się bogato rzeźbione balustrady schodów i drewniane schody z dekoracyjnymi podstopnicami oraz boazerii głównej klatki schodowej i wystrój holu z boazeriami i kominkiem.

Historia obiektu

Pierwszym właścicielem działki na mocy Protokołu Deklaracyjnego z września 1834 r. był Jan Beer, który wybudował drewniany dom mieszkalny z dachem pokrytym dachówką. Później, w 1862 r. nieruchomość przeszła na własność małżeństwa Augusty i Wilhelma Kern, a w 1871 r. kupiło ją małżeństwo  Pauliny i Karola Eisertów. Dwupiętrowa część frontowa ich domu powstała w 1886 r. Do momentu ukończenia budowy i wykończenia wnętrz Eisertowie mieszkali przy ul. Głównej 29. Do wybuchu II wojny nieruchomość pozostawała własnością rodziny. Do czasu zakończenia wojny dom nie był poddawany żadnym znaczniejszym modernizacjom ani przebudowom. W 1945 r. przebudowano przejazd bramowy, powiększając wjazd i nadając mu kształt prostokątny. Prawdopodobnie z tego czasu pochodzą ciemnozielone płytki ceramiczne zabezpieczające cokołowe partie ścian bocznych prześwitu.

Opis obiektu

Dwupiętrowa kamienica usytuowana jest w zachodniej pierzei ul. Piotrkowskiej, w ciasnej śródmiejskiej zabudowie. Niewysoką bryłę budynku przykryto spłaszczonym dwuspadowym dachem pokrytym papą.  Podziały pionowe elewacji frontowej wyznacza pięć osi okiennych i szósta, usytuowana w południowej części fasady, mieszcząca przejazd bramny i wykusz na wysokości I piętra zakończony tarasem na II piętrze. Narożniki tarasu zabezpieczają masywne czworokątne słupki, pomiędzy którymi umieszczone zostały ażurowe, kute balustrady. Podziały poziome akcentuje wydatne boniowanie w części parterowej i uskokowe gzymsy podzielające poszczególne kondygnacje. Całość wieńczy wydatny schodkowy gzyms koronujący, wsparty na gęsto ustawionych konsolach. Pomiędzy konsolami, w ich górnej części biegnie drobny fryz kostkowy. Pola pomiędzy nimi ozdobiono rozetami. Otwory okienne parteru i przejazdu bramowego wieńczą łuki odcinkowe. Na I i II piętrze okna mają kształt prostokątny- te wyżej są niższe. Okna I piętra flankują półkolumny wspierające profilowane, trójkątne naczółki, których wewnętrzne pola wypełniają bogate dekoracje sztukatorskie w postaci półplastycznych damskich głów okolonych gęstą wicią roślinną. Półkolumny w dolnych partiach ozdobione są  dekoracjami sztukatorskimi z udziałem wici roślinnych i opasek. W środkowej części półkolumny są rowkowane, w górnej zostały gładko otynkowane. Wieńczą je kapitele kompozytowe. Parapety na tym piętrze wspierają pary konsol z motywem liści akantu. Prostokątne pola pomiędzy nimi wypełniają arabeskowe wici roślinne z ozdobnym wąskim, prostokątnym guzem w części centralnej. Okna na II piętrze okalają wąskie profilowane opaski zaakcentowane prostokątnymi uszakami w narożnikach. Okna wieńczą proste, uskokowe naczółki wsparte na parach niskich rowkowanych konsol. Pola pomiędzy otworami ozdabiają wysokie płyciny o profilowanych brzegach i łukowo ściętych narożnikach. Pod oknami parteru umieszczone zostały wydatne guzy: prostokątny w centrum i po dwa kwadratowe po bokach.

Dostępność obiektu dla zwiedzających: Kamienicę można oglądać przez cały rok z zewnątrz. Wnętrza nie są dostępne (NSA).

Autor noty: Patrycja Podgarbi, OT NID w Łodzi, 03-07-2023 r.