cmentarz jeniecki - Zabytek.pl

cmentarz jeniecki

Łężec

woj. wielkopolskie, pow. słupecki, gm. Strzałkowo

Cmentarz jeniecki to jedyna pozostałość po obozie jenieckim z okresu I wojny światowej i wojny polsko-bolszewickiej.

Upamiętnia tysiące ofiar wojennych .

Historia

Obóz jeniecki nr 1 pod Strzałkowem powstał na przełomie 1914 i 1915 roku. Został zbudowany przez Niemców z przeznaczeniem dla ok. 40 tys. jeńców wojennych I wojny światowej. Położony na granicy dwóch państw zaborczych: Prus i Rosji. zajmował powierzchnię około 78 ha. Po zakończeniu wojny w 1919 roku obóz miał zostać zlikwidowany, przejęty przez władze Polskie szybko zaczął się wypełniać jeńcami wojennymi głównie pochodzenia rosyjskiego. Pierwsi jeńcy rosyjscy przybyli tu w maju 1919 roku. Po Bitwie Warszawskiej w obozie przebywało ponad 36 tyś osadzonych. Obóz został zamknięty w 1922 r. ale niewielka część jeńców nadal pozostała w nim jako miejscu zamieszkania do roku 1924, gdy obóz ostatecznie zlikwidowano. Cmentarz został założony w 1915 przy niemieckim obozie jenieckim pod Strzałkowem. W latach 1918-1923 cmentarz dla jeńców zmarłych w obozie jenieckim, który funkcjonował już jako polski obóz dla jeńców z Armii Czerwonej i osób internowanych (od 11.07.1919: polski Obóz Jeniecki Nr 1 pod Strzałkowem). W wyniku ciężkich warunków w obozie z powodu niedożywienia i chorób zmarło około 7-8 tysięcy osadzonych.

Opis

Łężec to niewielka miejscowość leżąca pomiędzy Słupcą a Strzałkowem. Cmentarz jeniecki położony jest wśród pół uprawnych pomiędzy Słupcą a Strzałkowem, około 1000 m na północ od drogi krajowej nr 92. Cmentarz początkowo zajmował powierzchnię ok. 4,5 ha, po 1918 r. został powiększony do ok. 7,8 ha. Pośrodku cmentarza znajdował się zachowany do dzisiaj, obelisk z krzyżem prawosławnym i tablicami inskrypcyjnymi w języku niemieckim i rosyjskim. Na cmentarzu w mogiłach zbiorowych i indywidualnych pochowano ok. 8000 zmarłych z lat 1915-1918, 1918-23. Byli to jeńcy różnych narodowości: brytyjskiej, francuskiej, rosyjskiej, ukraińskiej. Pochowani są tutaj nie tylko żołnierze Armii Czerwonej, Ukraińskiej Halickiej Armii, Armii Ukraińskiej Republiki Ludowej, Rosyjskiego Korpusu gen. N. Bredowa, ale także internowani cywile niemieccy. Staraniem Słupeckiego Towarzystwa Społeczno - Kulturalnego cmentarz jest ogrodzony i uporządkowany. Na środku cmentarza znajduje sie pomnik upamiętniający zmarłych.

oprac. Beata Marzęta, OT NID w Poznaniu, 20-11-2015 r.

Rodzaj: cmentarz