pozostałości murów obronnych,wraz z wieżami bramy Głogowskiej i Chojnowskiej - Zabytek.pl

pozostałości murów obronnych,wraz z wieżami bramy Głogowskiej i Chojnowskiej

mur obronny 1281 - 1326 Legnica

Legnica, Chojnowska 6

woj. dolnośląskie, pow. Legnica, gm. Legnica

Wieża bramy Głogowskiej jest jednym z nielicznie zachowanych elementów średniowiecznych umocnień miejskich w Legnicy, a zarazem obiektem ważnym w krajobrazie kulturowym miasta.

Wieża bramy Głogowskiej pozostawała przez ostatnie lata obiektem nie użytkowanym. Obecnie pełni funkcję Punktu Informacji Turystycznej.

Histroria

Najstarszy prostokąt murów miejskich w Legnicy powstał między 1281 i 1326 r. (wzm. 1312). Powiększony po 1338 r. obszar miasta umocniono w okresie od 1345 r. do końca XIV w. podwójnym murem (zamek książęcy posiadał odrębne umocnienia w postaci muru i fosy. Do miasta prowadziły cztery bramy: najwyższa Złotoryjska (południowa), Chojnowska (zachodnia), Głogowska (północna), przy której znajdował się zwodzony most, którym można się było dostać na zamek, i Wrocławska (północno-wschodnia) oraz dwie furty: Tumska i Nowa. Średniowieczna wieża bramy Głogowskiej włączona została w system rozbudowywanych nowożytnych fortyfikacji. Po 1757 r. nastąpił proces ich znoszenia. Wały zewnętrzne rozebrano do 1780 r., natomiast po 1860 r. rozebrano mury miejskie. Do czasów obecnych zachowały się krótkie odcinki murów obronnych oraz dwie bramy: wieża bramy Chojnowskiej oraz wzniesiona na wschód od zamku, przy skrzyżowaniu ul. Bramy Głogowskiej i ul. Piastowskiej, wieża bramy Głogowskiej.

Wieża bramy Głogowskiej wybudowana została w XIV w., w XV w. prawdopodobnie nadbudowana. W 1841 r. wieżę bramy Głogowskiej, pierwotnie krytą zapewne dachem dwuspadowym, uzupełniono o krenelaż, natomiast w 1861 r. urządzono przejście zamknięte łukiem ostrym i ujęte neogotyckim obramieniem.

W okresie powojennym przy wieży prowadzono kolejne prace remontowe: w 1958 r. przeprowadzono zabezpieczenie wieży poprzez oczyszczenie korony krenelaża oraz uzupełnienie pokrycia dachu. W latach 1975-76 przeprowadzono remont wieży z przeznaczeniem na siedzibę ZPAP i WKZ w Legnicy. Opracowano wówczas koncepcję odbudowy oraz dokumentację projektową uzgodnioną z WKZ we Wrocławiu. W trakcie prac wykonano schody, przeszklono prześwit w bramie, powiększono i oszklono otwory okienne. W 1990 r. przebudowano zwieńczenie wieży i zaadaptowano pomieszczenia V kondygnacji na potrzeby PTTK, a w 1994 r. zmodernizowano instalację grzewczą i elektryczną.

Ostatni remont wieży przeprowadzono w latach 2008-2012. Remont obejmował: remont dachu, elewacji, przebudowę pomieszczeń bramy Głogowskiej, odnowiono ponadto neogotyckie obramienie otworu wejściowego.

Opis

Wieża bramy Głogowskiej jest budowlą na rzucie czworoboku z przejściem na osi północ-południe, V-kondygnacyjną, nakrytą dachem czterospadowym o niskim kącie nachylenia połaci. Wzniesiona została z cegły, o charakterystycznych o narożach wzmacnianych kamiennymi ciosami z piaskowca.

oprac. Bogna Oszczanowska, OT NID we Wrocławiu, 11-03-2016 r.

Rodzaj: mur obronny

Inspire id: PL.1.9.ZIPOZ.NID_N_02_BL.25803, PL.1.9.ZIPOZ.NID_E_02_BL.23305,PL.1.9.ZIPOZ.NID_E_02_BL.23438