kasyno, ob. muzeum historyczne - Zabytek.pl

kasyno, ob. muzeum historyczne

budynek użyteczności publicznej 1892 r. Legionowo

Legionowo, Aleja Sybiraków 23

woj. mazowieckie, pow. legionowski, gm. Legionowo

Budynek dawnego kasyna oficerskiego w Legionowie pochodzi z końca XIX wieku i stanowi cenny przykład budownictwa koszarowego.

Obiekt uznano za wartościowy ze względu na jego zachowany pierwotny wygląd oraz detal architektoniczny. Jest jednym z najstarszych i jedynym zachowanym drewnianym obiektem kompleksu koszarowego w Legionowie tzw. obozu Hurki.

Historia

Budynek dawnego kasyna oficerskiego został wzniesiony wraz z budową koszar w Legionowie w styczniu 1892 roku. Autorem projektu kasyna był Wiktor Junosza Piotrowski, odpowiedzialny za budowę koszar. Budynek kasyna był jednym z pierwszych powstałych na terenie legionowskiego garnizonu. Od pozostałych budynków różniło się starannym i artystycznym wykończeniem. Ozdobione zostało licznymi detalami drewnianymi. Po wybuchu I wojny światowej, w koszarach legionowskich w 1915 roku stacjonowali Niemcy, którzy w budynku kasyna zakwaterowali dowództwo. Po odzyskaniu niepodległości kasynie mieściła się kwatera służbowa dowódców legionowskich jednostek. W okresie międzywojennym w budynku mieściła się prywatna kwatera mieszkalna Aleksandra Wilcza, następnie kasyno oficerskie 2 Batalionu Balonowego, a od 1932 roku oficjalnie urządzono w nim Garnizonowe Kasyno Oficerskie. W ówczesnym okresie pełniło ono funkcję nie tylko gastronomiczną ale ogólnie kulturalną i społeczną. Mieściła się tu biblioteka, sala spotkań i sala odczytów. Już w latach 30 - tych kasyno było obiektem o dużej wartości architektonicznej. Po II wojnie światowej do lat 80. XX wieku w budynku kasyna mieściły się sklepy Wojskowego Przedsiębiorstwa Handlowego, następnie składnica map. W latach 90. obiekt stał już opuszczony i wystawiony na pastwę wandali i niszczących warunków atmosferycznych. Przez kolejna dekadę budynek podlegał dalszej degradacji technicznej i celowym dewastacjom. Obiekt próbowano zabezpieczyć zabijając otwory okienne i drzwiowe, owijając ceglana struktur ę kominów folią i kładąc prowizoryczny dach. Sytuacja budynku kasyna zmieniła się w 2011 roku, kiedy dzięki staraniom Muzeum Historycznego w Legionowie i dotacjom unijnym przystąpiono do translokacji i rekonstrukcji budynku. Translokacja była niezbędną z uwagi na utrudnioną dostępność do obiektu (wiadukt drogowy, tory kolejowe) oraz bezpieczeństwo. W nowym miejscu (teren szkoły) na Osiedlu Piaski sytuacja budynku zmieniła się na korzyść. Docelowo kasyno ma częściowo przejąć rolę dawnego Klubu Garnizonowego, gdzie spotykały się stowarzyszenia oraz koła zainteresowań. Filia muzeum mieści dwie sale wystawowe, w których można zapoznać się z dziejami legionowskiego garnizonu. W budynku oprócz pomieszczeń biurowych mieści się sala dydaktyczna z zapleczem, która służy społeczności Osiedla Piaski.

Opis

Budynek dawnego kasyna oficerskiego wchodził dawniej w skład wielkiego drewniano - murowanego zespołu koszar carskich. Obecnie jest to jedyny, zachowany drewniany obiekt z tzw. Obozu Hurki - zespołu koszar carskich w Legionowie. Zbudowany na rzucie prostokąta, parterowy, wolnostojący. Fundamenty posadowione są na ławie betonowej licowanej czerwoną cegłą. Konstrukcja ścian jest drewniana. Podłogę wykonano z desek położonych na legarach, ściany wewnątrz posiadają tynk położony na drewnianych listwach. Ściany zewnętrzne wykonane są z bali i oszalowane deskami. Detal architektoniczny elewacji nawiązuje do rosyjskiej, drewnianej architektury ludowej: przestrzenne zamontowane, artystycznie wycinane nadokienniki, skromniejszy detal podokienny, listwy okalające otwory okienne oraz boazeria narożna. Dach czterospadowy kryty blachą, posiada kominy wykonane z czerwonej cegły klinkierowej, ozdobione gzymsem i fryzem oraz półokrągłe okienka tzw. wole oczy. Obecnie znajduje się w nim Filia „Piaski” Muzeum Historycznego w Legionowie.

Oprac. Katarzyna Kosior, OT NID w Warszawie, 14.10.2015 r.