cmentarzysko, st. 5 - Zabytek.pl

cmentarzysko, st. 5

kurhan I – III w. Lędyczek

Lędyczek

woj. wielkopolskie, pow. złotowski, gm. Okonek - obszar wiejski

Cmentarzysko strefy Pojezierza Kaszubskiego i Krajeńskiego będące świadectwem napływu ludności allochtonicznej (skandynawskiej).

Usytuowanie i opis

W lesie na terenie działek: 168 L i 169 L, po obu stronach leśnego duktu, na północ od gruntowej drogi Lędyczek-Kiełpin, około 250 m na południe od rzeki Debrzynki.

Kurhany z płaszczem kamiennym o średnicy 9-10 m i wysokości do 1,5 m.

Historia

Kurhany z kamiennym płaszczem występują tylko w tej części Pomorza, na pograniczu kaszubsko-krajeńskim, w fazie lubowidzkiej kultury wielbarskiej.

Stan i wyniki badań

Badania weryfikacyjne sondażowe H. Janochy i I. Skrzypka w 1978 r., czterech z kilkudziesięciu kurhanów; w 1988 badania powierzchniowe.

Cmentarzysko trudno dostępne, dojście do kurhanów pieszo z drogi gruntowej, konieczna jest dokładna mapa z numerami oddziałów leśnych.

oprac. Marek Wróbel, OT NID Poznań, PT Trzebiny, 16-11-2015 r.

Rodzaj: kurhan