Łażany

woj. dolnośląskie, pow. świdnicki, gm. Żarów - obszar wiejski

Renesansowy pałac otoczony fosą, zlokalizowany w pobliżu kościoła i parku.

Historia

Renesansowy pałac wzniesiony dla rodziny von Nostitz w końcu XVI w., ok. 1720 przebudowa barokowa. Obecnie w stanie ruiny.

Opis

Pałac otoczony fosą, wjazd od pn. przez kamienny dwuarkadowy most (obecnie częściowo zawalony). Wejście akcentowane portalem, balkonem i kartuszem herbowym rodziny Burghauss. Pałac czteroskrzydłowy, dwukondygnacyjny, na rzucie prostokąta, z centralnym dziedzińcem. Skrzydła dwutraktowe, z wąskim korytarzem przy dziedzińcu; skrzydło pn. jednotraktowe. W skrzydle pn. dawna sień, w skrzydle wsch. pozostałości barokowych schodów. W przyziemiu częściowo zachowane sklepienia. Na elewacjach barokowe podziały korynckimi pilastrami wielkiego porządku. Na fasadzie renesansowy kamienny portal, częściowo przesłonięty barokowymi elementami. Pałac pierwotnie kryty wysokim dachem dwuspadowym. W czasie działań wojennych 1945 uszkodzony w niewielkim stopniu, po 1945 niezagospodarowany, zdewastowany, popadający w ruinę.

Ruina w pn.-zach. części wsi, ogólnodostępna; ze względu na zły stan techniczny wejście niebezpieczne.

Oprac. Krzysztof Czartoryski, OT NID we Wrocławiu, 23.10.2014 r.