Łagów

woj. lubuskie, pow. świebodziński, gm. Łagów

Grodzisko należy do dobrze zachowanych obiektów pochodzących ze średniowiecza i jest ważnym przyczynkiem do poznania najstarszych dziejów Łagowa.

Usytuowanie i opis

Stanowisko położone na terenie leśnym, na naturalnym wzgórzu, na południe od jeziora Trześniowskiego, ok. 300 m na zachód od dawnego cmentarza, a także na północny zachód od Łagowa.

Grodzisko w Łagowie dwuczłonowy obiekt wyżynny o dobrze zachowanym obwałowaniu i fosie. Stanowisko i otoczenie porasta las bukowy, znajdujący się pod zarządem Lasów Państwowych. Jest to teren Łagowskiego Parku Krajobrazowego. W bezpośrednim sąsiedztwie grodziska znajduje się jezioro.

Historia

Grodzisko w Łagowie zostało założone w XIII i funkcjonowało jeszcze w XIV w. Z jego terenu pozyskano fragmenty ceramiki oraz zabytki żelazne, datowane na ten okres. Ponadto na stanowisku natrafiono na ślady osady kultury łużyckiej z okresu halsztackiego (ułamki naczyń glinianych).

Stan i wyniki badań

Na grodzisku w 1963 r. były prowadzone badania sondażowe, w trakcie których pozyskano pewna ilość fragmentów naczyń glinianych i przedmiotów żelaznych, pochodzących z XIII-XIV w. Stanowisko było również penetrowane podczas badań powierzchniowych w 1988 w ramach Archeologicznego Zdjęcia Polski, w trakcie których, zebrano jedynie 4 fragmenty ceramiki kultury łużyckiej z okresu halsztackiego. Nie pozyskano materiałów datowanych na średniowiecze.

Grodzisko jest dostępne przez cały rok. Prowadzi do niego i do jeziora Trześniowiskiego od strony zabudowań Łagowa ścieżka turystyczna.

Oprac. dr Krzysztof Garbacz, OT NID w Zielonej Górze, 27.11.2017 r.