kościół parafialny pw. Bożego Ciała - Zabytek.pl

kościół parafialny pw. Bożego Ciała

kościół 1741 r. Łagiewniki Kościelne

Łagiewniki Kościelne

woj. wielkopolskie, pow. gnieźnieński, gm. Kiszkowo

Kościół w Łagiewnikach Kościelnych z poł.XVIII wieku o zrębowej konstrukcji ścian, na zewnątrz oszalowany, o strzelistej wieży należy do cennych obiektów sakralnego budownictwa na terenie Wielkopolski.

Jednonawowy kościół z późnobarokowym wyposażeniem zachował z nieznacznymi przekształceniami formę z okresu powstania. Na cmentarzu usytuowana dzwonnica z 2 poł. XVIII w. oraz nagrobki z XIX wieku.

Historia

Kościół w Łagiewnikach Kościelnych wzmiankowany po raz pierwszy w początkach XV wieku. W okresie od poł. XVI wieku do poł. XVII, czyli przez prawie 100 lat znajdował się w rękach Braci Czeskich. Obecny kościół wzniesiony zapewne w miejscu poprzedniego, również drewnianego, powstał w 1741 roku staraniem proboszcza Śliwińskiego. Na przełomie XIX i XX wieku przebudowane zostało zamknięcie prezbiterium. Kościół pierwotnie kryty gontem został prawdopodobnie z końcem XIX w. pokryty dachówką. Hełm wieży kryty był blachą. W 1970 roku miało miejsce przełożenie dachówki i uzupełnienie desek oszalowania. Wymieniono także stolarkę okienną usuwając ołowianą oprawę szyb. W 1981 roku zdjęto dachówkę i dachy kościoła pokryto gontem, w tym dach wieży. Zapewne wówczas odbył się także remont dzwonnicy. Uzupełniono i wzmocniono podwalinę nawy i prezbiterium. Gruntownemu remontowi poddano elementy konstrukcyjne wieży, łącznie z częściową wymianą. Kościół otrzymał nowe zewnętrzne szalowanie oraz założono nową instalację elektryczną. We wnętrzu kościoła zdjęta została także olejna malatura. W trakcie remontu kościoła, po 2010 roku wymieniono gonty zarówno nad nawą oraz prezbiterium oraz na wieży oraz na nowo oszalowano ściany kościoła. Dokonano konserwacji i wymiany więźby dachowej oraz górnej części wieży kościoła.

Opis

Wieś Łagiewniki Kościelne położona jest 20 km na pn.-zach. od Gniezna. Kościół parafialny usytuowany jest w centrum wsi nieopodal skrzyżowania dróg do Kamieńca, Kiszkowa, Myszek i Zakrzewa. Na północ od kościoła postawiono budynek plebanii. Teren wokół kościoła wraz z cmentarzem ogrodzony jest metalowym płotem na betonowej podmurówce. Słupki bramne wykonano z czerwonej cegły. Po południowej stronie bramy, która od zachodu prowadzi na teren przykościelny, przy ogrodzeniu usytuowana drewniana dzwonnica o konstrukcji słupowej, o dwuspadowym dachu pokrytym gontem. Orientowaną świątynię w Łagiewnikach Kościelnych wzniesiono w konstrukcji zrębowej i następnie wzmocniono ją od wewnątrz lisicami a na zewnątrz oszalowano. Konstrukcja posadowiona została na kamiennej podmurówce. Wieża o konstrukcji słupowej, oszalowana. Kościół jednonawowy, z nieco węższym, trójbocznie zamkniętym prezbiterium. Od zachodu dostawiona węższa od korpusu wieża na rzucie kwadratu z kruchtą w przyziemiu. Nawa i prezbiterium kryte odrębnymi dwuspadowymi dachami. Dach nad prezbiterium nieco niższy niż nad nawą. Wieża podzielona daszkiem okapowym na dwie kondygnacje, zwieńczona ośmiobocznym daszkiem namiotowym. Drugie piętro wieży ośmioboczne, pokryte gontem, tak jak wszystkie dachy. W korpusie nawowym otwory okienne rozmieszczone symetrycznie w ścianach północnej i południowej o formie wydłużonych stojących prostokątów, zamkniętych półkoliście. W zamknięciu prezbiterium, na osi, niewielkie okno zamknięte również półkoliście. Otwór drzwiowy wejściowy od zachodu z wtórnymi drzwiami, a ponad nim drewniany krzyż z Chrystusem Ukrzyżowanym. W wieży okna mniejsze niż nawie kościoła o formie kwadratu, również zamknięte półkoliście.

Wnętrze kościoła jednoprzestrzenne, z nieco podwyższonym prezbiterium. Całość nakryta płaskim, drewnianym stropem. Empora chóru wsparta parą słupów. W ścianie wschodniej, za ołtarzem głównym, drzwi prowadzące do zakrystii, która znajduje się w zamknięciu prezbiterium. Wyposażenie kościoła późnobarokowe z ok. poł. XVIII w., w tym ołtarze główny oraz dwa ołtarze boczne. Umieszczono na nich rzeźby czterech ewangelistów, aniołów oraz Matki Boskiej Częstochowskiej. Z tego samego okresu pochodzi chrzcielnica w kształcie czaszy trzymanej przez anioła.

Kościół dostępny do zwiedzania z zewnątrz. Zwiedzanie wnętrza po uzgodnieniu w biurze parafialnym.

Oprac. Teresa Palacz, OT NID w Poznaniu, 01-06-2017 r.