ruiny zamku - Zabytek.pl

ruiny zamku

zamek przełom XVI/XVII w. Krupe

woj. lubelskie, pow. krasnostawski, gm. Krasnystaw

Ruiny zamku w Krupem znajdują się nad rozlewiskami rzeki Wieprz, przy drodze z Chełma do Krasnegostawu.

Pierwszy zamek w tym miejscu zbudował w 1492 r. Jerzy Krupski herbu Korczak. Jego następcy, w tym Samuel Zborowski rozbudowali fortecę, otoczyli ją murem kurtynowym basztami. Renesansowy kształt nadał budowli Paweł Orzechowski, kasztelan chełmski, w ręce którego przeszła ona w 1577 r. Rozpoczął się wówczas okres jego świetności, który trwał około stu lat. W późniejszych latach wielokrotne zmiany właścicieli, pożary, oblężenia i napady sprawiły, że zamek coraz bardziej popadał w ruinę.

W czasach świetności zamek był budowlą na planie kwadratu, otoczoną fosą i murami z bastejami. Część reprezentacyjna znajdowała się w północno- zachodnim skrzydle zwieńczonym attyką i ozdobioną arkadową galerią. Elewacja zamku pokryta była dekoracją sgraffitową, której fragmenty przetrwały do dziś.

Obecnie oglądać można zachowane mury części mieszkalnej zamku z pozostałościami attyki i dekoracji sgraffitowej, a na zewnątrz fragmenty murów obwodowych i wał ziemny.

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkownika Anna Śliwa.