kościół parafialny pw. św. Zygmunta - Zabytek.pl

kościół parafialny pw. św. Zygmunta

kościół XVII w. Królewo

Królewo, brak_nr

woj. mazowieckie, pow. płoński, gm. Joniec

Zespół kościoła parafialnego stanowi przykład mazowieckiego drewnianego budownictwa sakralnego powstałego w XVII w., z XIX w.

- również drewnianą – wolnostojącą dzwonnicą usytuowanego na przykościelnym cmentarzu z jego warstwą kulturową, otoczonym kamiennym murem.

Historia

Pierwsza wzmianka o wsi pochodzi z 1425 r. Była ona wówczas własnością biskupów płockich, w których rękach pozostawała aż do końca XVIII w. Istnienie parafii pw. św. Zygmunta w Królewie po raz pierwszy zanotowane zostało w 1464 r., choć prawdopodobnie było ono wcześniejsze.

Pierwszy kościół w Królewie został zbudowany przypuszczalnie w momencie powstania parafii. O kolejnym, pw. św. Zygmunta, wspomina wizytacja z 1599 r. W 1639 r. powstaje nowa świątynia, istniejąca do dnia dzisiejszego, ufundowana przez biskupa płockiego Stanisława Łubieńskiego, której konsekracja przez sufragana płockiego biskupa Wojciecha Tolibowskiego ma miejsce dziewięć lat później.

Obecny wygląd świątyni jest efektem dwóch przebudów, które miały miejsce pod koniec XIX i na początku XX w. W 1882 r. pod kierownictwem proboszcza ks. Edwarda Michniewskiego przeprowadzono gruntowny remont kościoła powiązany z jego powiększeniem. Kolejna rozbudowa miała miejsce w roku 1907, kiedy to do korpusu budowli dostawiona została od strony zachodniej trójkondygnacyjna wieża.

Kolejne remonty miały miejsce w latach 1938, 1948 i 1961 r. Ostatni przeprowadzono w latach 1978-1985 pod kierunkiem proboszcza, ks. Ignacego Sikorskiego. Wówczas m.in. wymieniono fundamenty, podwaliny i części belek stropowych, a ściany na zewnątrz pokryto nowym szalunkiem wymieniając również stolarkę okienną.

Opis

Zespół kościelny usytuowany jest poza miejscowością, na północ od zwartej zabudowy wsi . Otoczony jest niskim kamiennym murem. Wokół kościoła wykonano brukowane, procesyjne obejście. Dzwonnica usytuowana jest na przykościelnym cmentarzu, na południowy - zachód od kościoła.

Budynek świątyni jest orientowany, wykonany w konstrukcji zrębowej wzmocnionej lisicami, oszalowany od zewnątrz, z olistwowaniem. Wieża zbudowana w konstrukcji słupowo-ramowej, obustronnie oszalowana. Korpus kościoła jednonawowy, nawa na planie prostokątna, prezbiterium węższe, zamknięte trójbocznie. Przy nim od strony północnej kruchta, od południowej zakrystia. Do nawy od strony zachodniej dostawiona czworoboczna, trójkondygnacyjna wieża, zwieńczona ostrosłupowym hełmem zakończonym krzyżem mieszcząca w najniższej kondygnacji kruchtę. W najwyższych kondygnacjach wieży otwory okienne przesłonięte drewnianymi żaluzjami. Nad nawą i prezbiterium dach dwuspadowy, od wschodu trójspadowy, nad przybudówkami daszki pulpitowe. Wszystkie dachy kryte są blachą. Na kalenicy, pomiędzy nawą a prezbiterium, czworoboczna wieżyczka na sygnaturkę, zwieńczona cebulastym hełmem z krzyżem.

Wnętrze jednonawowe, przekryte wspólnym stropem płaskim (nadsiębitka). Chór muzyczny został wsparty na dwóch słupach. Wyposażenie wnętrza stanowią: neobarokowy ołtarz główny z 2 połowy XIX w, barokowe ołtarze boczne z XVII-XVIII w., prospekt organowy z XIX w. W ołtarzu głównym krucyfiks, w ołtarzach bocznych obrazy Św. Rocha i Św. Zygmunta, wykonane w XVII w.

Dzwonnica wzniesiona w konstrukcji słupowej wzmocnionej ryglami i zastrzałami, oszalowana z zewnątrz, z olistwowaniem. W przyziemiu obita blachą, z dachem krokwiowym pokrytym gontem. Zbudowana na rzucie kwadratu, jednokondygnacyjna z szerokim okapem w dolnej części. U góry z każdej strony po dwa otwory dzwonowe o kształcie stojącego prostokąta, zamkniętego łukiem odcinkowym. Dach namiotowy, zwieńczony żelaznym, kowalskiej roboty, krzyżem.

Mur kamienny otaczający cmentarz przykościelny powstały w okresie 20.lecia międzywojennego, wykonany został z polnego kamienia spojonego zaprawą cementowo-wapienną z bramą wejściową od strony południowo-wschodniej.

Obiekt dostępny podczas mszy oraz po uprzednim umówieniu się z proboszczem parafii w Królewie.

Jerzy Szałygin, OT NID w Warszawie,30-11-2017 r.