mauzoleum marszałka G.L. Blüchnera von Wahlstatt - Zabytek.pl

mauzoleum marszałka G.L. Blüchnera von Wahlstatt

architektura sakralna 1846 - 1853 Krobielowice

Krobielowice

woj. dolnośląskie, pow. wrocławski, gm. Kąty Wrocławskie - obszar wiejski

Monumentalna, klasycystyczna budowla, mauzoleum jednej z najbardziej zasłużonych postaci w historii państwa pruskiego.

Historia

Mauzoleum feldmarszałka Gebharda Lebrechta Blüchera wzniesione w latach 1846-53 z inicjatywy Fryderyka Wilhelma IV, króla pruskiego, wg projektu J. H. Stracka. Remontowane w latach 1903-1904.

Opis

Usytuowane na płn.-zach, od pałacu od wsi, przy szosie Kąty Wrocławskie-Gniechowice. Położone w otwartym terenie, wydzielonym starodrzewem. Po północnej stronie mauzoleum znajduje się grobowiec - zagłębiona czworokątna kamienna budowla, nakryta dwuspadowym dachem wykonanym z piaskowcowego bloku.

Mauzoleum murowane z granitowych ciosów. Wzniesione w formie rotundy na wysokim kwadratowym cokole, nakrytej płaską kamienną kopułą. W partii cokołowej na osi prostokątny otwór wejściowy, poprzedzony szerokimi schodami wyrównawczymi. Elewacja rotundy zwieńczona gzymsem konsolkowm. W górnej części elewacji, nad otworem drzwiowym, umieszczony medalion z rzeźbionym w marmurze popiersiem G.L. Blüchera, wykonane przez H. Bergesa.

oprac. Maria Czyszczoń, OT NID we Wrocławiu, 10.12.2014 r.

Rodzaj: architektura sakralna