ratusz - Zabytek.pl

Krobia, Rynek 1

woj. wielkopolskie, pow. gostyński, gm. Krobia - miasto

Ratusz jest jednym z charakterystycznych zabytków miasta.Stanowi dominantę widokową i jest ciekawym przykładem budownictwa użyteczności publicznej na terenie Wielkopolski.

Historia

Książę Władysław Odonic nadał w 1232 r. okolice Krobi biskupom poznańskim. W ich rękach pozostawały one aż do 1798 r. W tym czasie Krobia była głównym ośrodkiem regionu zwanego Biskupizną. Data lokacji miasta nie jest znana. W latach 1793-1887 Krobia była stolicą powiatu. Zapisy z 1793 r. wspominają o istnieniu na rynku wcześniejszego ratusza, prawdopodobnie drewnianego. Obecną siedzibę władz miejskich wybudowano w ok. 1840 r. W okresie międzywojennym przeprowadzono modernizacje budynku. Ostatni remont miał miejsce na początku XXI w.

Opis

Obecny budynek ratusza wzniesiono na miejscu poprzedniego, drewnianego, o którym brak dokładniejszych informacji. Wiadomo, że znajdowały się przy nim jatki i kramy, a zegarem miejskim z 1805 r. opiekował się początkowo miejski kat a później kowal. Obecny ratusz usytuowany jest w otwartej zabudowie w centrum prostokątnego rynku, zwrócony frontem w kierunku zachodnim. Jest budowlą murowaną, podpiwniczoną o dwóch kondygnacjach, wzniesioną na planie prostokąta, nakrytą czterospadowym dachem. Pośrodku dachu wyrasta czworoboczna wieża zegarowa zwieńczona krenelażem i poligonalnymi narożnymi wieżyczkami. Obie dłuższe elewacje ozdobione są trzyosiowymi ryzalitami zwieńczonymi attyką. W elewacji frontowej w przyziemiu znajdują się dwubiegowe schody z Tarsem prowadzące do wnętrza budynku. Parter boniowany z oknami kwadratowymi w opaskach, na piętrze okna zamknięte półkoliście w profilowanych opaskach z gzymsikami. Na ścianie południowej znajduje się tablica ku czci powstańców wielkopolskich. Przy wschodniej elewacji gmachu urządzono mauzoleum upamiętniające 15 mieszkańców miasta rozstrzelanych w tym miejscu przez Niemców w dniu 21 października 1939 r.

Zabytek dostępny, obecnie siedziba Urzędu Miasta i Gminy.

oprac. Beata Marzęta, OT NID w Poznaniu, 16-11-2015 r.