ruiny zamku - Zabytek.pl

ruiny zamku

zamek pocz. XIV w. Kowalewo Pomorskie

Kowalewo Pomorskie

woj. kujawsko-pomorskie, pow. golubsko-dobrzyński, gm. Kowalewo Pomorskie - miasto

Przykład szczątkowo zachowanego ceglanego zamku krzyżackiego charakterystycznego dla ziemi dobrzyńskiej i chełmińskiej.

Historia

Zanim na terenie dzisiejszego Kowalewa Pomorskiego powstał ceglany zamek, istniała tu drewniana warownia krzyżacka (przed 1231 r.). Miejsce to było położone na szlaku Toruń-Brodnica, Chełmno - Mazowsze. Prawdopodobnie, dlatego w sąsiedztwie fortyfikacji rozwinęła się osada zwana Kowalewem Pomorskim, która w 1286 r. uzyskała prawa miejskie. W latach 1278-1410 zamek pełnił funkcję komturii krzyżackiej. Od ok. 1280 r. (do I poł. XIV w.) trwały prace przy budowie nowej, ceglanej warowni. Zamek wybudowano na niewielkim prostokątnym wzgórzu w pn.-zach. części miasta. W skład założenia wchodziły dwa przedzamcza znajdujące się w pd. i pd.-zach. partii terenów zabudowanych. Razem z murami miejskimi tworzyły jednolity system fortyfikacji otoczonych fosą. Po II pokoju toruńskim w 1466 r. ustanowiono w Kowalewie starostwo grodowe funkcjonujące do I rozbioru Polski. Podczas wojen polsko-szwedzkich zamek został zniszczony.

Opis

Najlepiej zachowanym elementem naziemnym zamku jest fragment prostokątnej podpory ganku i filar Gdańska - krzyżacka toaleta, niegdyś łącząca wieżę z warownią. Podporę ulokowano w pn. stronie założenia, w bezpośrednim sąsiedztwie bagien i jeziora, stanowiącego naturalną fortyfikację. Została zbudowana z cegły w stylu gotyckim z użyciem zendrówki. Krótsze boki podzielono na dwie strefy wydzielone opaskami i ozdobiono blendami zakończonymi ostrołukowo. Ścianę pn.-wsch. udekorowano dwiema dużymi, prostokątnymi blendami, zamkniętymi łukami odcinkowymi. Zachowały się również cokoły dwóch baszt. W latach 2013-2015 na terenie wzgórza zamkowego prowadzono badania archeologiczne. Ich rezultatem było m. in. ustalenie nieznanego dotąd dokładnego położenia i wielkości zamku.

Oprac. Filip Badowski, OT NID w Toruniu, 22-11-2015 r.