kościół parafialny pw. św. Małgorzaty - Zabytek.pl

kościół parafialny pw. św. Małgorzaty

kościół 1740 r. Targowiska

Targowiska, Księdza Macieja Suchodolskiego 59

woj. podkarpackie, pow. krośnieński, gm. Miejsce Piastowe

Kościół jest reprezentantem drewnianej architektury sakralnej epoki baroku.Wyróżnia się bogatym wystrojem i wyposażeniem wnętrza.

Historia

Pierwotny drewniany kościół w Targowiskach wzniesiony został w 1461 r. z fundacji Piotra Smolickiego, kasztelana sanockiego. W XVI w. świątynię zamieniono na zbór kalwiński. Od 1600 r. ponownie użytkowany był przez katolików.

Obecny kościół zbudowano w latach 1736-1740 staraniem Antoniego Baranowskiego, stolnika dobrzyńskiego. Świątynia konsekrowana została w 1746 r. przez biskupa przemyskiego Wacława Hieronima Sierakowskiego. Do budowy użyto drewna z rozbiórki starszej świątyni, o czym świadczą między innymi ślady późnośredniowiecznych zacheuszy widoczne na ścianach obecnej budowli. Kościół kilkakrotnie poddawany był rozbudowom i przekształceniom. W 1873 r. do pn. ściany nawy dostawiono kaplicę pw. Serca Pana Jezusa, w 1895 r. przedłużono nawę w kierunku zachodnim. W 1897 r. wnętrze kościoła ozdobiono iluzjonistyczną polichromią figuralną autorstwa Jana Tabińskiego. W 1900 r. dobudowano kruchty, a w 1901 r. wymieniono pokrycie dachu, dotychczasowy gont zastępując blachą. Z 1928 r. pochodzi polichromia kaplicy wykonana przez Władysława Lisowskiego. W latach 1980-85 przeprowadzono gruntowny remont kościoła, w trakcie którego podniesiono budowlę o 2 m posadawiając go na nowej, murowanej konstrukcji częściowo zagłębionej w ziemi. Prace te spowodowały znaczne przekształcenie budowli, naruszając jej pierwotny charakter.

Opis

Kościół położony jest w centrum wsi, przy lokalnej drodze wiejskiej, ok. 2,5 km od szosy Miejsce Piastowe-Rzeszów. Jest to budowla konstrukcji zrębowej, posadowiona wtórnie na nowej murowanej konstrukcji. Ściany, wzmocnione lisicami, szalowane są deskami w układzie pionowym z listwowaniem. Ściany wieńczy profilowany gzyms podokapowy. Kruchty zbudowane są w konstrukcji słupowej, oszalowane. Kaplica pobita jest gontem. Kościół jest orientowany, złożony z prezbiterium o rzucie prostokąta zamkniętego od wschodu trójbocznie i szerszej nawy na rzucie wydłużonego prostokąta. Do prezbiterium dobudowana jest od pn. zakrystia na rzucie wydłużonego prostokąta. Do korpusu nawowego przylegają: kaplica pw. Serca Pana Jezusa na rzucie prostokąta zamkniętego trójbocznie – dostawiona do jej północnej ściany oraz trzy niewielkie kruchty – od zach., pn. i pd.

Prezbiterium i nawa są tej samej wysokości, nakryte oddzielnymi dachami dwuspadowymi (od wschodu prezbiterium dach opada trzema połaciami). W dachu nawy umieszczono wieżyczkę na sygnaturkę z latarnią zwieńczoną cebulastą kopułką. Kaplica i kruchty nakryte są dachami dwuspadowymi zaś zakrystia dachem pulpitowym. Pokrycie dachów stanowi blacha. Otwory okienne są prostokątne, zamknięte łukiem odcinkowym.

Wnętrza prezbiterium i nawy są tej samej wysokości, przykryte płaskim stropem z fasetą (w nawie i kaplicy), z zaskrzynieniami (w nawie). Ściany i strop kościoła pokryte są iluzjonistyczną polichromią figuralną z 1897 r. autorstwa Jana Tabińskiego. Polichromię w kaplicy wykonał Władysław Lisowski w 1928 r.

Wyposażenie kościoła jest bardzo bogate, pochodzące z różnych epok od XVI do XIX w. Ołtarz główny, późnobarokowy pochodzi z ok. 1750 r., uzupełniony i częściowo przekształcony w 1898 r. przez Józefa Aszklara, rzeźbiarza z Lubatowej. W jego głównym polu rokokowa rzeźba Ukrzyżowanego z IV ćw. XVIII w., na zasuwie obraz Ostatnia Wieczerza, a w zwieńczeniu wizerunek św. Małgorzaty. Nawę od prezbiterium oddziela płaskorzeźbiona balustrada z II poł. XVII w. (pochodząca z nieistniejącego kościoła jezuitów w Krośnie). Dwa ołtarze boczne z ok. 1750 r., uzupełnione w 1898 r. (w polu głównym ołtarza po prawej stronie zachował się XVII-wieczny obraz Matki Boskiej z Dzieciątkiem w typie obrazu z Santa Maria Maggiore, pochodzący ze starego kościoła). Na belce tęczowej Grupa Pasji z ok. poł. XVIII w. Ambona późnobarokowa z ornamentami w stylu regencji. Neogotycka chrzcielnica z ok. 1900 r., wzorowana na wcześniejszej gotyckiej, w kształcie kielicha z czarą zdobioną herbami, przykryta rokokową pokrywą z ok. 1770 r., zwieńczona rzeźbą Chrztu Chrystusa także pochodzi z nieistniejącego kościoła jezuitów w Krośnie. Liczne rzeźby (m.in. rokokowe krucyfiksy), obrazy z XVIII-XIX w., epitafia.

Oprac. Anna Fortuna-Marek, OT NID w Rzeszowie, 15-04-2019 r.