ruiny zamku - Zabytek.pl

ruiny zamku

zamek 2. poł. XV w. Korzkiew

Korzkiew

woj. małopolskie, pow. krakowski, gm. Zielonki

Odrestaurowane ruiny warownej budowli wieńczą wyniosły cypel wzgórza, otoczony zakolem rzeczki Korzkiewki.

Historia

Pozostałości zamku były rozpoznawane w trakcie badań archeologiczno-architektonicznych, przeprowadzonych w latach 1968-1970 i w latach 90. XX w. Fundatorem obronnej rezydencji był w. trzeciej ćwierci XIV w Jan z Syrokomli (podsędek 1346-1356 i sędzia krakowski 1358-1361), który, po upadku zamku w Białym Kościele (Wielka Wieś), zakupił w r. 1352 górę Korzkiew. Jego potomkowie pisali się z Korzkwi już od r. 1385. Istnienie zamku poświadczają również następne dokumenty, wspominające w r. 1388 burgrabiego, w r. 1400 „sub castrum”, a w r. 1447 „castrum”. Kolejnymi właścicielami byli Szczepan Świętopełk z Irządz i mieszczanin krakowski Piotr Krupka. Od XVI w. Korzkiew była w posiadaniu kolejno Zborowskich, Ługowskich, Jordanów, Wesslów. W XIX w. zamek popadł w ruinę. W 1997 r. zrujnowaną budowlę zakupił Jerzy Donimirski i rozpoczął prace konserwatorsko-restauratorskie.

Opis

Wyniki przeprowadzonych rozpoznań archeologiczno-architektonicznych pozwoliły wyróżnić najstarsze założenie zamkowe, datowane na drugą połowę XIV w., oraz kolejne fazy rozbudowy. Pierwotną rezydencję warowną tworzyła wieża obronno-mieszkalna wzniesiona na środku cypla, odciętego od wyżynnego zaplecza suchą fosą. Była to wolno stojąca, piętrowa, podpiwniczona budowla, jednoprzestrzenna, wzniesiona z kamieni na planie prostokąta o wymiarach 9,5 x 12 m, o grubości murów magistralnych dochodzących do 2,5 m. Nieco później otoczono wieżę wielobocznie załamującym się murem obwodowym, wydzielającym od strony południowej dziedziniec. Wejście do zamku prowadziło zapewne przez otwór bramny w południowej części muru obwodowego. W drugiej fazie, datowanej na XV w., dostawiono do zewnętrznego lica południowego odcinka muru obwodowego dwie prostokątne baszty. Pod koniec XV w. lub na przełomie XV/XVI w. rozszerzono nieco powierzchnię zamku, wznosząc w części północno-wschodniej klatkę schodową i przybudówkę gospodarczą. Gruntowną modernizację przeprowadzono w czwartej ćwierci XVI w., dostosowując dotychczasowe pomieszczenia do nowych potrzeb mieszkalnych. Zburzono i wzniesiono na nowo z cegły ścianę północną i zachodnią, a w skrzydle północno-wschodnim, założono czterobiegową klatkę schodową. Salę parteru w wieży oraz piwnicę skrzydła północnego-wschodniego przykryto sklepieniem kolebkowym. Przed wejściem do budynku wzniesiono piętrową loggię, a w tylnej części, między dwoma skrzydłami zamku, zbudowano zaplecze sanitarno-gospodarcze. Z tym okresem rozbudowy należy łączyć wzniesienie piętrowego budynku bramnego. Kolejne przekształcenia nie zmieniły już układu przestrzennego zamku i jego sylwety. Dzięki przeprowadzonym w końcu XX w. pracom renowacyjnym zamek został zaadaptowany na kameralny hotel z przestronnymi salami konferencyjno-bankietowymi.

Obiekt dostępny przez cały rok.

Oprac. Stanisław Kołodziejski, OT NID w Krakowie, 24.10.2014 r.