Korfantów

woj. opolskie, pow. nyski, gm. Korfantów - miasto

Grodzisko stanowi domniemaną pozostałość po średniowiecznym urządzeniu obronnym.Jest cennym elementem krajobrazu kulturowego, narażonym na niszczącą działalność człowieka i przyrody.

Usytuowanie i opis

Grodzisko znajduje się około 300 m na południe od krawędzi miejscowości, około 100 m na zachód od szosy z Korfantowa do Rączki, około 200 m na wschód od głównego koryta rzeki Ścinawy Niemodlińskiej. Po zachodniej stronie ul. Kościuszki, prowadzącej z Korfantowa na południowy zachód, między dwoma stawami, po południowej stronie ul. Krótkiej, prowadzącej do gospodarstwa nr 1, na polu ornym. Małe grodzisko stożkowate ma postać niewielkiego, wypiętrzonego kilkadziesiąt centymetrów ponad otoczenie wzniesienia, w znacznym stopniu zniwelowanego. Stożek ten otoczony jest częściowo zniszczoną fosą, czytelną od strony południowej i północno - zachodniej.

Historia

Dotychczasowe badania pozwoliły na zlokalizowanie stanowiska, nie pozwoliły jednak na jego dokładniejsze rozpoznanie. Brak odnalezionego materiału archeologicznego może być związany z późną metryką samego obiektu - stwierdzono jedynie obecność materiału nowożytnego w postaci szkła i gruzu. Bez dokładniejszych badań wykopaliskowych, nie jest możliwe określenie dokładnej chronologii oraz funkcji domniemanego grodziska.

Stan i wyniki badań

Grodzisko było w początkowym okresie badań błędnie lokalizowane, co powodowało jego nieświadome niszczenie. Badania powierzchniowe m.in. Georga Raschke, przeprowadzone w 1939 r. nie przyniosły rezultatów. Dopiero kolejne badania Z. Bagniewskiego przeprowadzone na „domniemanym grodzisku średniowiecznym” pozwoliły na jego wstępną ocenę. Określono, po założonym wykopie sondażowym zlokalizowanym przy krawędzi kopca, że obiekt powstał prawdopodobnie w XIX w., a w jego dolnych warstwach znajduje się nowożytne szkło i gruz ceglany. Badany obiekt zidentyfikowano jako otoczony fosą kopiec w parku pałacowym. Badania weryfikacyjne w 1985 r. przeprowadził Krzysztof Spychała.

Dostęp ograniczony, zabytek położony na prywatnym, użytkowanym polu.

Oprac. dr Magdalena Przysiężna - Pizarska, 24.08.2014 r.