chałupa - Zabytek.pl

chałupa

chałupa 1. poł. XIX w. Korczyna

Korczyna, Podzamcze 68

woj. podkarpackie, pow. krośnieński, gm. Korczyna

Chałupa przy Podzamczu 68 w Korczynie stanowi typowy przykład wiejskiego budownictwa drewnianego regionu.

O jej wyjątkowości decyduje położenie w bezpośrednim sąsiedztwie zamku Kamieniec oraz zastosowanie tzw. wyżki, sekretnego pięterka, rozwiązania stosowanego w Małopolsce i na Orawie, nietypowego i unikatowego na Podkarpaciu.

Historia

Chałupę wybudowano zapewne ok. poł. XIX w. a w 1894 r. przeniesiono na obecne miejsce z części Podzamcza położonej poniżej przez rodzinę Cieplików. W l. 30. XX w. budynek był remontowany, wymieniono wtedy belki zrębu części gospodarczej. Chałupa była zamieszkiwana do ok. 1980 r., później była użytkowana jako dom letniskowy.

Opis

Chałupa położona jest na wzgórzu zamku Kamieniec w Odrzykoniu, naprzeciw wjazdu na dziedziniec zamkowy, po jego wsch. stronie, na krawędzi skarpy o znacznym spadku. Chałupa o rzucie wydłużonego prostokąta, jednotraktowym układzie pomieszczeń, z sienią przelotową, dwoma izbami mieszkalnymi w amfiladzie dostępnymi z sieni, z której także wejście do dwóch, niewielkim pomieszczeń gospodarczych ustawiona jest na niskim podmurowaniu, z dwóch skrajnych pomieszczeń dostępne są dwa pomieszczenia składowe na poddaszu, tzw. wyżki. Prosta, parterowa bryła chałupy przekryta została stromym, czterospadowym dachem ze znacznym, okapem. Chałupę postawiono na niskim kamiennym podmurowaniu, z drewna w konstrukcji zrębowej wiązanej na obłap i jaskółczy ogon, pokrycie dachu stanowi słomiana strzecha, obecnie z uzupełniona płatami papy i folii. W pomieszczeniach mieszkalnych zachowały się piece,

Obiekt dostępny dla zwiedzających z zewnątrz.

Oprac. Barbara Potera, OT NID w Rzeszowie, 05-11-2015 r.