dom

budynek mieszkalny przełom XVIII/XIX w. Kłodobok

Kłodobok, 71

woj. opolskie, pow. nyski, gm. Kamiennik

Szkieletowy dom w Kłodoboku zachował oryginalną konstrukcję i układ wnętrz.

Historia

Dom w zagrodzie nr 71 powstał przypuszczalnie w 2 poł. XVIII w. Był wielokrotnie remontowany, jednak - wbrew panującym tendencjom - bez zbytniej ingerencji w zabytkową strukturę i zwykle przy użyciu tradycyjnych materiałów.

Opis

Zagroda położona jest we wsch. części wsi o układzie ulicowym. Dom ustawiony jest szczytem do drogi, na jego przedłużeniu znajduje się ceglany budynek inwentarski. Piętrowy budynek mieszkalny w przyziemiu wymurowany jest z cegły, a wyżej w konstrukcji szkieletowej z wypełnieniem ceglanym, nakryty jest dwuspadowym dachem. Ściany działowe na poddaszu są szachulcowe. Ściany zewnętrzne podzielone są elementami drewnianej konstrukcji, której podporządkowano układ okien. Dwutraktowe wnętrza z sienią w środku nakryte są stropami belkowymi, pozostałe elementy wykończenia również są w dużej mierze oryginalne lub sprzed II wojny światowej.

Dostęp ograniczony, dom jest własnością prywatną.

Oprac. Joanna Szot, OT NID w Opolu, 1.10.2014 r.