grodzisko Wczesne średniowiecze (VII-koniec XI w.) Kije

Kije

woj. lubuskie, pow. zielonogórski, gm. Sulechów - obszar wiejski

Grodzisko w Kijach jest przykładem obiektu pierścieniowatego z podgrodziem.Jego założenie wiąże się okresem plemiennym.

Usytuowanie i opis

Grodzisko położone na zachodnim skraju wsi, ok. 1,5 km od jej centrum, na lewym brzegu rzeczki Łupieży, koło młyna, po południowej stronie drogi przecinającej ciek i prowadzącej do lasu. Całe stanowisko porastają drzewa.

Dobrze zachowane grodzisko wklęsłe pierścieniowate, z podgrodziem od południa, otoczone wałem. Wymiary całego zespołu wynoszą ok. 100 x 300 m, samo grodzisko jest dużo mniejsze.

Historia

Według ob. ustaleń, czas funkcjonowania wczesnośredniowiecznego grodu przypada na VII w. do schyłku XI stulecia, czyli na przedpaństwowy okres plemienny i tworzenie się na ziemiach polskich struktur państwowych. Takie datowanie zostało ustalone na podstawie ułamków naczyń glinianych pozyskanych podczas badań archeologicznych.

Stan i wyniki badań

Grodzisko w Kijach odkryto już przed II wojną światową, ale znane zabytki archeologiczne pozyskano dopiero w 1958 r. - podczas badań powierzchniowych przeprowadzonych przez pracowników Muzeum Archeologicznego w Poznaniu. Późniejsze penetracje powierzchniowe przyniosły wynik negatywny, co musiało się wiązać z całkowitym zalesieniem stanowiska.

Zabytek dostępny. Przed grodziskiem, przy drodze, tablica informacyjna.

Oprac. dr Krzysztof Garbacz, OT NID w Zielonej Górze, 29.08.2014 r.