grodzisko koniec XIII - poł. XVI w. Kępno

Kępno

woj. wielkopolskie, pow. kępiński, gm. Kępno miasto

Grodzisko należy do grodów granicznych pomiędzy Wielkopolską południowo wschodnią a Śląskiem.

Usytuowanie i opis

Położone 1 km od miasta, 1 km na północ od skrzyżowania nieczynnej obecnie linii kolejowej Kępno - Mrocze i szosy Kępno - Bralin w dolinie Niesobi/Samicy.

Owalny nasyp o średnicy podstawy 35 m i plateau średnicy 20 m, wysokości 3,4-4 m, otoczony z trzech stron fosą a z jednej rzeczką Niesobią/Samicą. Nasyp zbudowano z gliny, który wzmocniono faszyną i belkami. Na kulminacji nasypu znajdowała się budowla o wym. 4 x 5 m. W 2 poł. XV w. podwyższono kopiec o 1,5-2 m , wznosząc dwór o wym. 7 x 7 m wyposażając wnętrze w piec kaflowy oraz drewnianą podłogę. Obiekty umieszczone na nasypie otaczały dwa obwody obronne: wewnętrzny składający się z częstokołu i zewnętrzny w postaci glinianego wału wys. do 3,4 m. Gród z miastem połączony był groblą. Nazwa własna „Kośmider”.

Historia

Gród wzniesiono prawdopodobnie w II połowie XII w.; wzmiankowany w 1282 r., kiedy Mściwój przekazał Pomorze wschodnie Przemysłowi II. Wyróżniono dwie fazy budowy: I - datowana na koniec XIII, początek XIV w. ; II fazę: XIV - połowę XVI w.

Stan i wyniki badań

Badania powierzchniowe różnych osób przed I wojną światową; w 1955 badania powierzchniowe przeprowadził T. Malinowski; w 1977 J. Maik. W latach 1978-1979 J. Augustyniak przeprowadził badania wykopaliskowe.

Do obiektu wiedzie ścieżka pieszo-rowerowa. Teren wokoło grodziska jest miejscem rekreacji.

oprac. Marek Wróbel, OT NID Poznań, PT Trzebiny, 06-10-2014 r.