kościół ewangelicki - Zabytek.pl

kościół ewangelicki

kościół XIX w. Kąty Wrocławskie

Kąty Wrocławskie, Rynek 2

woj. dolnośląskie, pow. wrocławski, gm. Kąty Wrocławskie - miasto

Klasycystyczny kościół ewangelicki¸ wzniesiony wg projektu K.F.Schinkla, w stylu arkadowym, pierwotnie z umieszczonymi na fasadzie żeliwnymi reliefami wykonanymi przez C.

A. Mächtiga, projektowanymi przez K. F. Schinkla.

Historia

Kościół ewangelicki św. Elżbiety w Kątach Wrocławskich (niem. Kanth) wzniesiony został w latach 1833-1836, wg projektu K. F. Schinkla. Pracami budowlanymi kierował wrocławski architekt A. G. Frey, który projektował także nieistniejący ołtarz ambonowy. Fasadę zdobiły żeliwne reliefowe tablice wykonane przez C. A. Mächtiga projektowanymi przez K. F. Schinkla. Po 1945 obiekt przestał pełnić funkcję sakralne i został przekształcony w budynek usługowy. Usunięto pierwotne wyposażenie i reliefowe tablice z fasady. W roku 1975 wnętrze obiektu zostało gruntowanie przebudowane na sklep z usunięciem empor i podziałem przestrzeni na dwie kondygnacje. Powiększono także otwory okienne w elewacji płd.-wsch.

Opis

Kościół usytuowany w Rynku, przy ratuszu, po jego płd.-wsch. stronie. Murowany z cegły o elewacjach oblicowanych cegłą w kolorze żółtym, czerwonym i zendrówką. Wzniesiony na planie prostokąta z wydzielonym od frontu przedsionkiem z dwiema symetrycznie założonymi klatkami schodowymi. Elewacje, z wysoką strefą cokołową, zwieńczone szerokim, profilowanym gzymsem koronującym z ząbkowymi fryzami.

Fasada (elewacja płd.-zach.), z umieszczonym na osi trójosiowym pseudoportykiem o półkoliście zamkniętych otworach drzwiowych ujętych szerokimi ceglanymi toskańskimi pilastrami, z łukami o szerokich ceglanych opaskach. W półkolistych polach tympanonów pierwotnie umieszczone prostokątne żeliwne tablice. W przyłączach niewielkie rozetki. Portyk przykryty szerokim profilowanym gzymsem okapowym, pod gzymsem w przyłuczach niewielkie rozetki. Fasada zwieńczona trójkątnym szczytem W szczycie okulus wypełniony żeliwną armaturą z promieniście ułożonymi szprosami. Po bokach szczytu ustawione akroteriony. Elewacje boczne czteroosiowe o wysokich otworach okiennych, zamkniętych łukiem pełnym. Otwory okienne w elewacji płd.-wsch. zostały wtórnie powiększone.

oprac. Maria Czyszczoń, OT NID we Wrocławiu, 10.09.2015 r.