kościół parafialny pw. św.św. Piotra i Pawła - Zabytek.pl

kościół parafialny pw. św.św. Piotra i Pawła

kościół XVI w. Kamienna Góra

Kamienna Góra, Karola Miarki 24a

woj. dolnośląskie, pow. kamiennogórski, gm. Kamienna Góra (gm. miejska)

Dawna fara miejska.Gotycki kościół, który mimo kilkakrotnych przebudów i modernizacji zachował charakterystyczną sylwetkę późnośredniowiecznej świątyni halowej.

Historia

Kościół wzniesiony w miejscu wzmiankowanego w 1294, spalonego podczas wojen husyckich - być może z wykorzystaniem murów zniszczonej świątyni. Prezbiterium powstałe w XIV lub XV w., budowa korpusu i wieży w 2 poł. XVI w. Ewangelicki w latach 1562-1629 i 1634-37. Przebudowa wieży w XVIII w., neogotycka restauracja w 1885 r. (z tego czasu większość wystroju i wyposażenia). Kościół remontowany w latach: 1885, 1960, 1967-72 oraz 2003 i 2005.

Opis

Budowla usytuowana w zachodniej części centrum miasta, w otoczeniu cmentarza. Utrzymana w stylu gotyckim. Orientowany kościół typu halowego, pierwotnie trójnawowy z dwuprzęsłowym, prosto zakończonym prezbiterium, o czwartej niższej nawie dostawionej do korpusu asymetrycznie od południa. Nakryty obszernymi dwuspadowymi dachami. Nawa południowa nakryta pulpitowo. Na osi od zachodu wieża na planie kwadratu (częściowo włączona w bryłę korpusu), z opatrzoną balustradą galerią wokół węższej, czworobocznej nadstawy o ściętych narożach. Zwieńczona barokowym hełmem z prześwitem. Od północy pięcioboczna zakrystia z wielopołaciowym dachem. Elewacje tynkowane, okna zamknięte ostrołukowo oraz półkoliście i osadzone w rozglifionych niszach. Część detalu i wystroju neogotycka, z okresu przebudowy w 1885 r. Na elewacjach liczny zbiór epitafiów i płyt nagrobnych z lat 1599-1614. Wewnątrz w kruchcie kamienny portal gotycki. Nawa główna sklepiona sieciowo, prezbiterium krzyżowo-żebrowo, nawy boczne kolebką z lunetami. Od zachodu i nad nawami bocznymi empory. Wyposażenie zróżnicowane: późnogotycki ołtarz boczny św. Anny z 1520 r. (przeniesiony z Raszowa), kamienna chrzcielnica o drewnianej pokrywie z 1 poł. XVII w., rokokowa ambona z IV ćw. XVIII w. autorstwa Josepha Antona Lachela z Krzeszowa, neogotyckie ołtarze główny oraz boczny z k. XIX w. Zbiór rzeźby barokowej, rokokowej i neogotyckiej z XVIII-XIX w. Na wieży dzwony z 1606 i 1639 r. Wokół kościoła ogrodzenie z bramami, w którego ciąg włączony został dawny mur cmentarny.

Wnętrze kościoła dostępne w godzinach nabożeństw. Informacja w parafii.

Oprac. Piotr Roczek, 18.06.2015 r.