pałac

pałac przełom XVIII/XIX w. Kamieniec

Kamieniec

woj. dolnośląskie, pow. kłodzki, gm. Kłodzko

Pałac w Kamieńcu jest przykładem najpierw przebudowy skromnego budynku mieszkalno-administracyjnego w obrębie folwarku na kupiecką siedzibę (1780 r.), a następnie przekształcenia jej na niewielki pałac.

W obu przypadkach inwestorzy dążyli do zmodernizowania budynku zgodnie z nowymi rozwiązaniami funkcjonalno-przestrzennymi i tendencjami stylistycznymi w architekturze.

Historia

Kamieniec wzmiankowany po raz pierwszy w 1351 r. i ok. 1361 r. wymienione tutejsze dobra, okresowo samodzielne, okresowo w ramach większych posiadłości. Po 1747 r. i w 1 poł. XIX w. majętność własnością rodzin kupieckich i mieszczańskich, zapewne z kręgu lokalnych kupców bławatnych lub handlujących suknem. Później dobra ponownie w rękach szlachty, m.in. baronów von Seherr-Thoss z linii z Dobromierza (1881-1945). Nie wiadomo, kiedy założony dominialny folwark w Kamieńcu. Zabudowa obecnego wzniesiona najwcześniej w 1 poł. XVIII w., wraz z niewielkim budynkiem mieszkalno-administracyjnym. Budynek ten w 1780 r. przebudowany na siedzibę właściciela folwarku Edouada Grandke (cios z inicjałami E. G. i z datą 1780 umieszczony wtórnie w narożu południowej elewacji). Ukształtowany w formach znacznie uproszczonego, klasycyzującego późnego baroku. W przyziemiu urządzony salon ogrodowy.

W 1883 r. budynek ponownie przekształcony, przebudowany na pałac przez baronów von Seherr-Thoss. Rozbudowany o krótkie, jednotraktowe skrzydło wsch. i ryzalit klatki schodowej. Utworzony nowy ciąg komunikacyjny (sień i klatka schodowa). Wykształcona nowa fasada (elewacja wsch.) kryjąca oba skrzydła, odwrócona od folwarku, ozdobiona portalem. Bryła pałacu ożywiona od strony dziedzińca folwarcznego narożnym, wieżowym wykuszem. Pałac przebudowany przy wykorzystaniu standardowych rozwiązań przestrzenno-funkcjonalne stosowanych w śląskiej architekturze 4 ćw. XIX w., takich jak np.: lokalizacja klatki schodowej w odrębnym ryzalicie, zaokrąglenie klatki schodowej od wewnątrz, rozwiązanie holu I piętra, amfilada, umieszczenie otworu wejściowego w głębokiej blendzie, czy ozdobienie ścian tejże blendy sedillami. Wystrój elewacji utrzymany w stylu historyzmu. Przy pałacu założony w 1 poł. XX w. niewielki ogród.

W latach 1946-2009 pałac i jego zabudowania folwarczne należą do PGR-u i pełnią funkcje mieszkalno-użytkowe, co mocno się odbija na ich kondycji. Budynki nie są remontowane, pomieszczenia są dzielone na mniejsze, a na parterze zabytku składowane są nawozy. W 2004 r. pałac opuszczają ostatni mieszkańcy.

W 2009 r. pałac z przylegającym budynkiem folwarcznym kupują prywatni właściciele i rozpoczynają remont. Zostaje zrekonstruowany krajobrazowy ogród ozdobny i ogród uprawny. W połowie 2015 r. pałac zostaje otwarty. Obecnie mieści się w nim butikowy obiekt hotelowy, kawiarnia z restauracją. W Pałacu Kamieniec organizowane są najróżniejsze wydarzenia kulturalne i edukacyjne. W 2017 r. rozpoczął się gruntowny remont budynku folwarcznego.

Opis

Pałac w Kamieńcu położony wraz z folwarkiem na zach. od niewielkiej wsi. Murowany z kamienia i cegły, tynkowany, dwuskrzydłowy, na planie litery L Starsze skrzydło pd. dwutraktowe, trójdzielne, ze środkowym ryzalitem. Nowsze skrzydło wsch. półtoratraktowe. U ich zbiegu ryzalit klatki schodowej. Starsze skrzydło dwukondygnacjowe, podpiwniczone, nakryte dachem mansardowym z naczółkami, skrzydło nowsze trzykondygnacjowe. Jego narożnik od strony folwarku ożywiony wieżowym wykuszem nakrytym hełmem. Nowa fasada komponowana asymetrycznie. Rozczłonkowana podziałem ramowym z pionowymi listwami upodobnionymi do lizen lub pilastrów poprzez dodanie głowic, które włączone w gzymsowania. Głowice i górne partie lizen-pilastrów ozdobione dekoracją ornamentalną z elementami neorokoka i neoklasycyzmu. Portal kamienny, o tektonicznej strukturze, z dekoracją heraldyczną — oprawa głębokiej blendy z sedillami, poprzedzającej główne wejście do pałacu. Okna ujęte gładkimi, prostymi opaskami. Nad niektórymi umieszczone prostokątne wgłębne płyciny nadokienne lub trójkątne naczółki (na poziomie profilowanego gzymsu nad I piętrem). Pod niektórymi oknami fartuchy. Bezokienna część fasady ozdobiona dodatkowo tablaturą. Wystrój pozostałych elewacji pałacu zbliżony, ale znacznie uproszczony, z silniejszymi cechami neoklasycyzmu. Wnętrza pałacu nakryte stropami z fasetami i stropami z sufitami. Ponadto w obrębie pałacu zachowane: nieliczne sklepione wnętrza późnobarokowego budynku, prosty, kamienny portal w pd. elewacji skrzydła pd. ozdobna stolarka drzwi frontowych i niektórych drzwi wewnętrznych i mozaikowy parkiet. W czasie remontu odtworzone drewniane schody.

Zabytek dostępny przez cały rok.

Opr. Iwona Rybka-Ceglecka, OT NID we Wrocławiu, 31-06-2017 r. Pałac Kamieniec