trybunał, ob. sąd - Zabytek.pl

trybunał, ob. sąd

budynek użyteczności publicznej 1820 - 1824 Kalisz

Kalisz, Aleja Wolności 13

woj. wielkopolskie, pow. Kalisz, gm. Kalisz

Wzniesiony w latach 1820-1824 wg projektu arch.Sylwestra Szpilowskiego.W 1876r.

dobudowano dwa krótkie skrzydła od podwórza i częściowo przebudowano wnętrza. Budynek klasycystyczny, murowany, otynkowany. Dwupiętrowy, podpiwniczony. Na planie wydłużonego prostokąta z trzema ryzalitami w elewacji frontowej: płytkim z portykiem na osi i dwoma pozornymi w częściach skrajnych. Układ wnętrza dwutraktowy z korytarzem, główną klatką schodową umieszczoną w osiowo założonej sieni i dwiema pomocniczymi w ryzalitach bocznych. Ściany sieni rozczłonkowane pilastrami i wnękami. Na parterze korytarz sklepiony kolebką, w pomieszczeniach przyległych, częściowo przebudowanych, sklepienia kolebkowo-krzyżowe i kolebkowe na gurtach. W dwóch salach rozpraw stropy belkowane wsparte na kolumnach toskańskich, ze ścianami rozczłonkowanymi półkolistymi wnękami. Zewnątrz ściany parteru boniowane, kondygnacje oddzielone gzymsami kordonowymi, elewacje zwieńczone belkowaniem z gzymsem kroksztynowym i ażurową balustradą kryjącą dach. Okna na pierwszym piętrze z gzymsami na konsolkach, na drugim z uszakami. Na osi fasady dwupiętrowy portyk o wysokim cokole (odpowiadającym przyziemiu) i czterech parach kolumn w wielkim porządku, dźwigającym belkowanie i trójkątny fronton. W cokole portyku portal z nadprożem wspartym na konsolkach, nad nim balkonik z balustradką. W pozornych ryzalitach skrajnych na parterze okna we wnękach arkadowych, w górnych kondygnacjach płaskie pilastry korynckie w wielkim porządku. Dach czterospadowy.

Dane obiektu zostały uzupełnione przez użytkowników Waldemar Rusek Rusek, Aleksandra .