kościół parafialny pw. Narodzenia Najświętszej Marii Panny - Zabytek.pl

kościół parafialny pw. Narodzenia Najświętszej Marii Panny

kościół 1585 r. Jodłownik

Jodłownik

woj. małopolskie, pow. limanowski, gm. Jodłownik

Piękna, drewniana świątynia, zdominowana przez gmach współczesnego kościoła parafialnego, włączona w rozległy kompleks obiektów parafialnych, parkingów, dróżek etc.

Historia

Kościół w Jodłowniku istniał już w XIV w., ale parafię erygowano dopiero w 1925 (wcześniej wieś należała do parafii w Skrzydlnej). Kościół obecny powstał w 1585 z fundacji Przecława Piotra Niewiarowskiego. Po jego śmierci (1599)dobra i opiekę kolatorską nad kościołem przejęli krakowscy dominikanie. W 2. poł. XVIII w. odnowiono go i w pełni wyposażono. W 1784 dobra przejął skarb austriacki, a następnie sprzedał Dzieduszyckim. W 1869 opiekę nad kościołem przejęli Cystersi ze Szczyrzyca. W latach 1980-1981 zbudowano nową świątynię parafialną, a stary kościół stał się placówką filialną. Od 2008 trwały w kościele prace konserwatorskie.

Opis

Świątynia konstrukcji zrębowej, wzniesiona z drewna modrzewiowego. Ściany oszalowano pionowo deskami, dach pokryto gontem. Nawę i prezbiterium pokrywa wspólny gontowy dach wielopołaciowy, o konstrukcji więźbowo-zaskrzynieniowej. Na dachu XVII-wieczna, wieloboczna sygnaturka. W bryle wyróżnia się masywna wieża konstrukcji słupowej, z okazałą, nadwieszoną izbicą, zwieńczoną skromną iglicą. Do zamkniętego trójbocznie prezbiterium przytyka niewielka zakrystia. Wnętrze nakryte stropem płaskim z zaskrzynieniami. W części nawowej, na stropie rokokowa polichromia z 1764, przedstawiająca Koronację Matki Boskiej. Według E. Rastawieckiego i J. Łepkowskiego, autorem był nieznany z imienia Staszowski, pracujący dla dominikanów. W prezbiterium scena Zwiastowania oraz medaliony z wizerunkami świętych dominikańskich. Część barokowego wyposażenia z XVII i XVIII w. znajduje się obecnie w nowym kościele parafialnym. W kościele pozostała m.in. piękna późnorenesansowa ambona z końca XVI w. oraz drewniana chrzcielnica z 1915. Ołtarz główny pochodzi z 2. połowy XVIII wieku. Niestety, cudowny obraz Matka Boża Jodłownicka, trafił do nowej świątyni (przeniesiono tam także dwa XVI-wieczne dzwony). Ołtarz zawiera dziś obraz „Ofiarowanie Najświętszej Maryi Panny”. W górnym segmencie umieszczono wizerunek św. Stanisław Biskupa, a po bokach rzeźby świętych. W nawie dwa ołtarze boczne oraz chór z malowanym parapetem. Cennym zabytkiem jest portret Przecława Niewiarowskiego, zmarłego w 1599.

Obiekt dostępny. Msze św. w dni powszednie: 7:00. Niedziele i święta: 8:00, 9:30, 11:00, 15:00. Kościół czynny 1 maj do 30 września w ramach Szlaku Architektury Drewnianej.

Oprac. Roman Marcinek, OT NID w Krakowie, 20.03.2015 r.