kaplica pw. Męki Pańskiej - Zabytek.pl

kaplica pw. Męki Pańskiej

kaplica XVIII w. Jodłów

Jodłów

woj. opolskie, pow. nyski, gm. Otmuchów - obszar wiejski

Barokowa kaplica pw.Męki Pańskiej wybudowana w XVIII wieku.Stanowi charakterystyczny element kompozycji przestrzennej wsi.

Jest wyróżniającym się elementem zabudowy Jodłowa i świadectwem lokalnych tradycji religijnych.

Historia

Barokowa kaplica w Jodłowie została zbudowana w 1785 roku. Jeszcze w latach 70’ kaplica miała poszycie dachu wykonane z łupku. W latach 2002-2008 kaplica została odrestaurowana.

Opis

Kapliczka znajduje się w centrum niewielkiej wsi przy rozwidleniu dróg wiodących do Bukowa, Nadziejowa i Łąki. Obok niej, na wysokiej, okrągłej kolumnie umieszczony został kamienny krzyż z ukrzyżowaną figurą Chrystusa. Murowana, otynkowana, wolnostojąca, wzniesiona na planie prostokąta z półkoliście zamkniętą absydą. Elewacja frontowa jest jednoosiowa, otwór wejściowy zamknięty łukiem odcinkowym. Wypełniają go jednoskrzydłowe, klepkowe drzwi. Szczyt z esownicami, wtopiony w wieżyczkę, częściowo nadbudowaną nad korpusem, częściowo wysuniętą przed lico elewacji. Drugie i nieco większe wejście do kaplicy znajduje się od strony północno zachodniej. Elewacje boczne nie są artykułowane podziałami architektonicznymi, ściany pozbawione detali. Nawa nieco szersza, z niewielką prostokątną wieżyczką umieszczoną na dachu od strony zachodniej. Nakryta dachem dwuspadowym. Wieżyczka z prześwitem na dzwon i zwieńczona krzyżem, nakryta dachem namiotowym. Dach pokryty dachówką ceramiczną — karpiówką, układaną w łuskę. Wnętrze nakryte sklepieniem kolebkowym z lunetami. Otwór w ścianie tęczowej zamknięty półkoliście. Okna o łuku półkolistym, nadwieszonym, umieszczone we wnękach zamkniętych łukiem odcinkowym. W absydzie znajduje się rokokowych ołtarz z sześcioma rzeźbami aniołków z symbolami cnót i Arma Christi – Narzędzia Męki Pańskiej. W centralnej części ołtarza we wnęce umieszczono figurę przedstawiającą Chrystusa. Towarzyszą mu dwa aniołki. Antepedium także jest rokokowe. Do wyposażenia kaplicy należą także: krucyfiks o tradycjach barokowo ludowych, wykonane w technice miedziorytu Stacje Drogi Krzyżowej, dwa drewniane lichtarze, rokokowe figury umieszczone na ozdobnych konsolach Matki Bożej Siedmiu Boleści i św. Jana Nepomucena i dzwon z XVIII wieku.

Oprac. Magdalena Urbaniak-Leśniak, OT NID w Opolu, 03.04.2018 r.