Teatr im. Cypriana Kamila Norwida - Zabytek.pl

Teatr im. Cypriana Kamila Norwida

budynek użyteczności publicznej 1904 r. Jelenia Góra

Jelenia Góra, Wojska Polskiego 38

woj. dolnośląskie, pow. Jelenia Góra, gm. Jelenia Góra

Znajdujący się na południowy wschód od centrum miasta obiekt jest przykładem nowoczesnego typu gmachu teatralnego o charakterze publicznym, ukształtowanego w 2 poł.

XIX w. w związku z dokonującym się w tym czasie upowszechnieniem oraz demokratyzacją dostępu do sztuki. Stanowi świadectwo aspiracji kulturalnych miasta u progu XX w., będąc jednocześnie dobrej klasy budynkiem w stylu secesyjnym.

Historia

Teatr wzniesiony został w latach 1903-1904 wg projektu architekta Alfreda Daehmela jako Dom Sztuki i Stowarzyszeń (Kunst- und Vereinshaus). Środki na inwestycję pochodziły z publicznej składki mieszkańców, uzupełnionej o dotację z budżetu miasta. Za inicjatora budowy uważa się ówczesnego burmistrza Jeleniej Góry, Arthura Hartunga, zaś w skład komitetu budowy wchodziło 7 przedstawicieli miejscowych elit pod kierunkiem dyrektora gimnazjum. Powstały w miejscu dawnej strzelnicy teatr był pierwszym tego typu obiektem w mieście, nieposiadającym dotychczas stałej sceny, pomimo znacznej aktywności kulturalnej i licznych występów gościnnych zespołów aktorskich. Budynek dysponował widownią z 671 miejscami, podzielonymi między parter (337-450 miejsc), balkon I piętra (162 miejsca) i balkon II piętra (69 miejsc). W obiekcie znalazły się także trzy sale restauracyjne, piwiarnia, dwie sale wystawowe, sala spotkań towarzyskich zwana myśliwską oraz garderoby i pomieszczenia gospodarcze: trzy kuchnie z izbami przykuchennymi, stolarnia, rekwizytornia i magazyny kostiumów oraz dekoracji. Nowoczesne wyposażenie sceny obejmowało m.in. 2 zapadnie oraz sznurownię. Zgodnie z wymogami przepisów nad sceną znalazła się metalowa kurtyna przeciwpożarowa. Zainstalowano elektryczne i gazowe oświetlenie oraz trójobiegowe centralne ogrzewanie. Koszt budowy obiektu wyniósł blisko 400 tys. marek. Władze Jeleniej Góry zakupiły teatr pod koniec 1913 r. Obiekt był remontowany i przebudowywany w 2. poł. XX w., m.in. w roku 1968. W 1974 r. otrzymał imię aktualnego patrona. Obecnie teatr jest poddawany szeroko zakrojonej modernizacji.

Opis

Teatr usytuowany jest na południowy wschód od centrum miasta, w północnej pierzei ulicy, na eksponowanej parceli zamkniętej wlotami ulic Teatralnej i Sudeckiej. Jest to wolnostojący budynek w układzie szczytowym, oparty na wydłużonym, zbliżonym do litery „T” planie i utrzymany w stylu secesyjnym z elementami neobaroku. Trójkondygnacyjna, murowana z cegły bryła zakomponowana została addycyjnie i składa się zasadniczo z osadzonych na kamiennym cokole trzonu i usytuowanego prostopadle skrzydła tylnego z nadstawą w formie belwederu. Zwieńczona została zespołem wielospadowych dachów z lukarnami oraz sterczynami, krytych dachówką ceramiczną. Znajdujące się od południowego wschodu i flankujące fasadę dwa ryzality wieżowe nakryto fantazyjnymi hełmami z iglicą. Tynkowane elewacje otrzymały niezwykle bogaty wystrój sztukatorski z powtarzającymi się motywami antykizujących płycin, festonów i masek. Pokryte pasami boni przyziemie oddzielone zostało masywnym gzymsem kordonowym. Naroża górnych kondygnacji zaakcentowano boniowaniem, rozdzielając pola o zróżnicowanym sposobie opracowania powierzchni. W przyziemiu fasady umieszczono trzy prostokątne otwory wejściowe, rozdzielone masywnymi pilastrami, dźwigającymi płytki balkon. Górne kondygnacje fasady spięto fantazyjnymi pilastrami w wielkim porządku i zwieńczono ścianką attykową. Otwory okienne zróżnicowanych kształtów i rozmiarów w większości ujęte zostały w opaski, niekiedy z przewiązkami i kluczami i opatrzone stolarką o urozmaiconych podziałach kwaterowych. Część wnętrz zachowała pierwotny wystrój, m.in. w postaci boazerii, sztukaterii, posadzek i secesyjnej stolarki drzwiowej. Salę widowni o podkowiastym narysie przekryto sklepieniem nieckowym z kasetonami. Balkony o falistej linii wsparte zostały na filarach. Klatki schodowe dla widowni uzyskały neobarokowe balustrady. Na zapleczu teatru, w tylnej części działki, wzniesiono mniejszych rozmiarów budynki pomocnicze.

Budynek dostępny z zewnątrz bez ograniczeń. Wnętrza możliwe do zwiedzenia w godzinach działania placówki.

Oprac. Piotr Roczek, OT NID we Wrocławiu, 26.03.2019 r.

Styl architektoniczny: secesyjny