ratusz - Zabytek.pl

Jelenia Góra, Plac Ratuszowy 58

woj. dolnośląskie, pow. Jelenia Góra, gm. Jelenia Góra

Późnobarokowy ratusz, wzniesiony przez Christopha Gottlieba Hedemanna, stanowi przykład nowożytnej budowli publicznej o wysokiej klasie artystycznej zarówno wystroju, jak i architektury.

Historia

Budynek wzniesiony w latach 1744-47 wg projektu Christopha Gottlieba Hedemanna na miejscu wcześniejszej budowli z XVI w., uszkodzonej w 1739 r. w wyniku zawalenia się wieży (relikty wcześniejszego ratusza zachowane w piwnicach). Kilkukrotnie remontowany, m.in. w 1924 r., kiedy przekształcono wnętrza i wykonano nowy wystrój klatki schodowej i sali posiedzeń Rady autorstwa rzeźbiarza Ernsta Ruelkego ze szkoły snycerskiej w Cieplicach. Remontowany w latach 1957-59, 1973 r. oraz współcześnie.

Opis

Budynek usytuowany pośrodku placu rynkowego. Utrzymany w stylu późnego baroku. Wzniesiony na planie prostokąta o dłuższej osi biegnącej z północnego zachodu na południowy wschód. Bryła zwarta, trójkondygnacyjna, jedenastoosiowa, z trójosiowymi ryzalitami pośrodku dłuższych elewacji, akcentowanymi trójkątnymi tympanonami. Budynek nakryty wysokim dachem mansardowym z lukarnami oraz masywną, kwadratową wieżą w centrum, zwieńczoną ośmiobocznym hełmem z zegarami i prześwitem. Na iglicy hełmu umieszczony pozłacany orzeł. Parter oddzielony od górnych kondygnacji wydatnym gzymsem kordonowym. Elewacje budynku tynkowane, o narożnikach i ryzalitach akcentowanych pilastrami w wielkim porządku. Nad otworami wejściowymi niewielkich rozmiarów balkony o półkolistym narysie. Otwory okienne prostokątnego kształtu oraz zamknięte półkoliście i odcinkowo, umieszczone w opaskach. Część okien pierwszego piętra wyróżniona naczółkami. Wnętrza sklepione w partii przyziemia i piwnic. Zachowana dekoracja sztukatorska i rzeźbiarska części pomieszczeń, m.in. boazerie i płaskorzeźby z motywami nawiązującymi do sudeckich legend.

Ratusz połączony na wysokości 2 kondygnacji za pomocą galerii z zespołem tworzących blok śródrynkowy, sąsiadujących z nim od wschodu domów, zwanych „siedmioma domami”, które po gruntownej przebudowie w latach 70. XX w. pełnią funkcje biurowe.

Przed elewacją południową budynku kamienna studnia z posągiem Neptuna z 1727 r., przypisywana Georgowi Leonardowi Weberowi.

Budynek dostępny. Wnętrza udostępniane w godzinach pracy Urzędu Miasta. Część pomieszczeń możliwa do zwiedzenia jedynie po uprzednim kontakcie.

Oprac. Piotr Roczek, 28.10.2014 r.

Rodzaj: ratusz