Jęcznik

woj. warmińsko-mazurskie, pow. szczycieński, gm. Szczytno

Przykład grodziska cyplowego na krawędzi doliny rzecznej

Usytuowanie i opis

Grodzisko znajduje się ok. 6 km na południe od Szczytna, na wąskim, wysokim cyplu głęboko wcinającym się od strony południowo-zachodniej w dolinę rzeki Sasek. Obiekt położony jest na terenie leśnym. Jest to obiekt niewielki, stożkowaty, o powierzchni majdanu wynoszącej ok. 4 arów. Od nasady cypla, od strony południowej grodzisko zostało odcięte suchą fosą, której profil jest dobrze czytelny w terenie. Od strony zachodniej grodziska usypana została grobla, którą można było dostać się na brzeg rzeki. Teren stanowiska i jego sąsiedztwo porasta las.

Historia

Badania wykazały, że obiekt był sprzężony z osadą pogrodową funkcjonująca po obu stronach rzeki na terenie bezpośrednio sąsiadującym z wysokim cyplem. Ponieważ w trakcie prac wykopaliskowych znaleziono ceramikę pradziejowa, istnieje przypuszczenie, że budowę średniowiecznego grodu poprzedziło osadnictwo związane z ludnością kultury kurhanów zachodniobałtyjskich. Grodzisko w Jęczniku zwane „Zameczkiem” odkryte zostało w 1881 r. przez niemieckiego archeologa G. Bujacka.

Stan i wyniki badań

Pierwsze badania na grodzisku przeprowadzono w latach 1888-1889. Prace miały wówczas charakter sondażowy, a ich wynikiem było odkrycie na majdanie paleniska. Ponownie stanowisko zostało objęte badaniami archeologicznymi w 2007 r, które kontynuowano w roku 2010. Wynikiem przeprowadzonych badań było odsłonięcie reliktów drewnianej budowli - wieży mieszkalno-obronnej. W trakcie prac natrafiono również na warstwę spalenizny stanowiącej pozostałość po wcześniejszej zabudowie majdanu, która uległa zniszczeniu w wyniku pożaru.

Stanowisko znajduje się w lesie w pobliżu drogi gruntowej biegnącej z miejscowości Grom w kierunku południowym - do wsi Janówek.

Oprac. Hanna Mackiewicz, OT NID w Olsztynie, 29.08.2014 r.